Bodový systém i pro piráty ve sněmovně

  • 4
Kdo viděl tento týden v televizi dopravní masakr u Chotěšova, chtě nechtě uzná, že "takhle to na našich silnicích opravdu dál nejde". Třináct set mrtvých ročně varuje. Varuje však i jiné. Dlouho připravovaný zákon více trestající silniční teroristy neprošel.

Jen sociální demokracie postrádala neuvěřitelných 21 poslanců!

Jak chce tahle strana vládnout, pokud její poslanci při významných hlasováních někde lelkují, cestují v dálavách či utíkají z práce jako děti ze školy?

Pro tvrdší tresty na silnicích přitom horuje 85 procent z nás tedy i ti, kteří za volantem na nějaké to překročení rychlosti či na špatné předjíždění nehledí. Vláda poptávce "andělů z průzkumů" po svém - vyhověla. Sněmovna přísnější trestání "frajerů ze silnic" včetně bodového systému neschválila.

Nic proti bodům. Forma trestání dokonce není tak podstatná. Podstatné je, zda se řidiči (i chodci) začnou o svůj řidičák (a peněženku) víc než dosud bát - a proto se chovat ohleduplněji. A vyčerpatelná sada bodů mohla velkým strašákem pro každého silničního "závisláka" být.

Dosavadní systém trestání příliš neúčinkuje, proč tedy nezkusit něco jiného. Bodový systém v zdejších poměrech má v sobě jedno velké "ale": čím větší strach o průkaz na straně řidičů, tím větší snaha se stržení osudových bodů vyhnout. Jak jinak než úplatkem.

Kde je poptávka, bývá i nabídka. Policejní prezident přiznal, že až 15 procent příslušníků je úplatných. Je libo pokutičku, stržený bodík, nebo to uděláme za tisícovku bokem?

Korupce a kamarádšoft kvetou v celé společnosti a policie není výjimkou. Co policejní prezident udělá, jak přesvědčí nás, kdo mají být přísněji trestaní, že trestající budou přísně čestní?

A dále, jak stát přesvědčí nás, pilně platící pokuty, že je vydoluje ze všech? Jinak se, body nebody, nebudeme dělit na ty, kdo umějí a neumějí řídit, ale na ty, kdo v tom umějí a neumějí chodit. A poslanci-absentéři? Co takhle i na ně nějaký ten bodový systém? Neúčastníš se klíčového hlasování? Bod dolů. Vyčerpáš-li...

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video