Blažek: Metro nelze nikdy plně nahradit

  • 51
Praha - V pražské městské dopravě panuje už téměř měsíc značný chaos. Srpnové záplavy totiž poničily nejen většinu tahů městem, ale v centru vyřadily z provozu hlavní dopravní prostředek - pražské metro. To se snaží nahradit desítka autobusů a tramvají. "Prostředky povrchové dopravy ale tuto ztracenou kapacitu nejsou schopny v plné míře nikdy nahradit. Ale snažíme se. Do povrchové sítě MHD jsou vypraveny všechny použitelné tramvaje i autobusy," řekl dopravní ředitel Petr Blažek, který byl hostem iDNES.

Odpovědi Petra Blažka najdete ZDE

I když se situace v Praze oproti srpnovým dnům značně zklidnila, mnoho tramvají i autobusů stále nejezdí po svých trasách. Na zastávkách většinou panuje veliký chaos, protože lidé většinou nevědí, kam vybraný spoj jede.

Největší problémy způsobuje i nadále nefunkční metro. V povodní zničených úsecích bude metro znovu jezdit pravděpodobně až o Vánocích. Jenže se neví, zda to budou Vánoce letošní, či roku 2003. Alespoň takový je rozdíl mezi nejoptimističtějším a nejčernějším odhadem, kdy by se doprava v hlavním městě mohla vrátit i pod zem.

Pokud všechny opravy i odčerpání bude pokračovat bez problémů, během října Dopravní podnik otevřena trasu C až na Florenc.

Za dva měsíce by se tak podařilo opravit pouze jedinou stanici, zatímco podle prvních odhadů měla být do října otevřena celá trasa C a částečně se mluvilo i o trase A. O konkrétních termínech oprav na většině tras už nyní zástupci Dopravního podniku nemluví vůbec. Přitom každý den v době, kdy jezdilo, přepravilo metro milion lidí. Ty se teď tlačí v přeplněných tramvajích, které v pomalých kolonách projíždějí centrem Prahy.

I když je v městské dopravě značný chaos, jsou se službami Dopravního podniku spokojeny dvě třetiny čtenářů iDNES. Potvrzuje to anketa, na kterou můžete odpovědět ZDE.

Plný autobus pražské MHD, 19. srpna 2002


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video