Tunel Blanka

Tunel Blanka | foto: Jan Kužník, Technet.cz

Blanka bude zřejmě o 2 miliardy levnější, mohla být o osm

  • 67
Tunel Blanka bude možná stát "jen" 36 miliard korun, tedy o dvě miliardy méně než předpokládají poslední výpočty. Praha ale mohla ušetřit mnohem více. Primátor Bohuslav Svoboda připustil, že kdyby se celý projekt lépe naplánoval, dalo se ušetřit až osm miliard.

"Když se nám podaří tu cenu snížit o 2 miliardy, tak budeme úspěšní. Cokoli nad ty dvě miliardy bude poloviční zázrak. Kdyby se nám podařilo zabránit vzniku některých víceprací, kdyby třeba ten most Trojský měl tu původní podobu, tak jistě je možné hovořit o tom, že ta cena toho komplexu Blanka by se neměla vyšplhat přes 30," řekl Svoboda na Rádiu Impuls v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Vybudování tunelu Blanka mělo stát původně necelých 27 miliard korun. Nakonec se ale ukázalo, že se prodraží o dalších 10 miliard. Magistrát to přiznal začátkem února letošního roku. Svoboda pak v radiu mluvil o 38 miliardách jako maximální sumě, ze které se bude magistrát snažit ubírat.

Svobodova slova zřejmě vycházejí z analýzy, kterou si nedávno nechal zpracovat. Ještě v červnu tvrdil, že se městu podařilo navýšené náklady proškrtat, ovšem pouze o 800 milionů.

Primátor také již dříve naznačil, že o zvýšení ceny vědělo již minulé vedení hlavního města v čele s exprimátorem Pavlem Bémem. Ten tvrzení označil za nesmyslné.

Tunelový komplex Blanka se začal budovat v roce 2007 a stavba měla skončit v listopadu, datum se ale posunulo do roku 2014. Blanku potom bude město zřejmě splácet až do roku 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video