Daniel Herman při on-line rozhovoru

Daniel Herman při on-line rozhovoru - Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES. (6. dubna 2005) | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Biskup: Atentátníka bych na pohřeb pustil

Na páteční pohřeb Jana Pavla II. se sjíždějí do Vatikánu miliony věřících z celého světa. Rád by se ho zúčastnil i turecký atentátník Mehmet Ali Agca, který chtěl papeže v roce 1981 zabít. "Já bych s jeho účastí souhlasil," řekl v on-line rozhovoru biskupský mluvčí Daniel Herman.

Odpovědi Daniela Hermana čtěte ZDE

Dodal, že teroristického útoku se během akcí spojených s úmrtím Svatého otce neobává. "Myslím si, že význam osobnosti Jana Pavla II. je tak veliký, že bezpečnostní rizika v této věci nejsou tak vysoká," řekl.

Kromě milionů poutníků a dvou set hlav států míří do Říma také kardinálové z celého světa, aby v konkláve zvolili nového papeže.

Za Českou republiku odjel do Říma kardinál Miroslav Vlk. "Svého favorita mám, ale říct o něm nic nemohu," odmítl přiblížit své představy v rozhovoru pro Českou televizi.

Za spekulativní označil všechny úvahy o potencionálním nástupci Jana Pavla II. také Daniel Herman v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Volba nového papeže podle něj nebude jednoduchá, protože mezi kardinály je několik názorových platforem. "Která převáží, to ukáže teprve konkláve samotné," uvedl Herman.

INFOGRAFIKA: Střídání papežů


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video