Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

BIS: Přes Agroplast šly zbraně do Íránu a KLDR

  7:43
P r a h a - Bezpečnostní informační služba tvrdí, že na území republiky operovala téměř šest let jedna z nejvýznamnějších skupin mezinárodních pašeráků se zbraněmi, jež zásobují vojenským materiálem ze skladů bývalého východního bloku země jako Írán či Severní Korea. Podle důvěrné zprávy, kterou tajná služba předala Úřadu vlády, jde o libereckou firmu Agroplast, jež se oficiálně zabývá převážně těžbou hornin a zpracováním odpadového skla.

Zprávu o firmě Agroplast si nechal vypracovat ministr Jaroslav Bašta poté, co byli její představitelé letos v březnu zadrženi v Ázerbájdžánu při nelegálním vývozu šesti letounů MiG-21.

"Firma Agroplast či jména jejích klíčových představitelů jsou spojována s nelegálními obchody zbraní do Íránu, Severní Koreje, Libye či Ekvádoru. Zbraně, s nimiž obchodují, pocházejí převážně ze zemí bývalého Sovětského svazu. Skupina řídí své operace z Ruska," uvedl zdroj z vlády s odvoláním na tajnou zprávu BIS.

Úzké vazby k ODS
P r a h a (km) - Firma Agroplast, která je podezřelá z nelegálních zbrojních obchodů, má úzké vazby na Klausovu stranu. Jedna z jejích dceřiných společností umožnila před třemi lety ODS využívat svůj vrtulník, v němž létali lídři strany na cestách za voliči.
Aleš Dvouletý, právní zástupce šéfa Agroplastu Petra Perničky, tyto aktivity nepopřel. "Nemohu to potvrdit ani vyvrátit. Ale pokud vím, říkalo se to i o jiných stranách například KDU-ČSL," uvedl.
Dvouletý je dlouholetým členem ODS a bývalým náměstkem ministra zdravotnictví. BIS přišla při sledování aktivit Agroplastu na to, že s Perničkou udržoval kontakty i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Pana Perničku znám od roku 1990. Potkávali jsme se jednou za půl roku víceméně na společenských akcích, ale nic více v tom nebylo," uvedl.

Případ s vývozem stíhaček MiG-21 byl sice považován za dosud největší nelegální obchod se zbraněmi, v němž figurovala tuzemská firma, nikdo však netušil, že Agroplast hraje na světovém trhu černého obchodu se zbraněmi tak důležitou roli.

Ministr Jaroslav Bašta, který je ve vládě odpovědný za činnost tajných služeb, odmítl o zprávě BIS hovořit, po své tiskové tajemnici však vzkázal: "BIS nic nezanedbala. Jsem s její prací v této kauze naprosto spokojen." Šéf Agroplastu Petr Pernička se k obvinění BIS nemohl vyjádřit, protože se nyní skrývá na neznámém místě v Rusku. Jeho právní zástupce Aleš Dvouletý říká: "To mě překvapuje. O takových aktivitách nic nevím. Musím věřit tomu, jaká fakta mi poskytují klienti. O zprávě BIS jsem se doslechl, ale ještě jsem ji neviděl."

Zpravodajská služba ve své zprávě podle vládních zdrojů uvádí, že v uplynulých letech bylo českými pašeráky zbraní vyvezeno jen do Íránu několik desítek tanků a raketové systémy S-300. "Zprávy o příhodě v Ázerbájdžánu jsou proti tomu, co všechno už podle BIS provedli, procházkou růžovým sadem," uvedl zdroj z vlády. Obrat z nelegálních obchodů, do nichž byli více či méně zapojeni lidé z liberecké firmy, dosahuje podle tajné služby stovky milionů dolarů.

BIS sledovala aktivity Agroplastu a její představitele téměř šest let, ale nezasáhla, protože nebyly bezprostředně ohroženy bezpečnostní zájmy České republiky.
Operace na území republiky povolila údajně proto, aby mohla sledovat jejich činnost a zjistit, kam až sahají kontakty, jak jsou obchody financovány a kdo je hlavou operací v Rusku.

BIS tvrdí, že kdyby nebyla firma přistižena letos v březnu v Baku při obchodu se stíhačkami MiG-21, byla by celá složka vedená na Agroplast předána policejním vyšetřovatelům během několika následujících týdnů či měsíců. "Tajná služba tvrdí, že se jí podařilo činnost této větve mezinárodních pašeráků důkladně zmapovat, a proto se po mnoha letech chystala zasáhnout," uvedl vládní zdroj.

Ze zprávy předané ministru Baštovi vyplývá, že černé obchody měly být financovány prostřednictvím ruské banky Mezekomensberbank, v níž má česká skupina obchodníků jedenapadesátiprocentní podíl. Dále z ní plyne, že lidé z Agroplastu byli napojeni na vídeňskou společnost Amblecode a jejího majitele jihokorejského obchodníka Rhee Chong Ho. "S touto firmou organizovali akce v Íránu," sdělil už citovaný zdroj z vlády.

ŠÉFOVÉ RADĚJI UPRCHLI

Dva nejvyšší funkcionáři Agroplastu Petr Pernička a Zbyněk Švejnoha byli 21. června za případ s MiG-21 obviněni z nedovoleného obchodu s vojenským materiálem. Jsou stíháni jako uprchlí, protože poté, co začalo vyšetřování, utekli do Ruska a skrývají se na neznámém místě.

Jejich právní zástupce Aleš Dvouletý tvrdí, že by se vrátili, protože se cítí nevinní, ale prý mají strach z toho, že půjdou okamžitě do vazby. "Měli zájem přijet a všechno vysvětlit. Pan Pernička dokonce napsal ministerstvu vnitra dopis. Mají ale strach z účelové vazby, a proto se zdržují v cizině," řekl Dvouletý.

Policie viní oba manažery Agroplastu z toho, že se podíleli na vývozu šesti rozebraných letounů MiG-21 z Kazachstánu do Severní Koreje. Na případ přišli ázerbájdžánští celníci, když na letišti v Baku kontrolovali obří nákladní letoun Ruslan ruské společnosti Poljot. Ten zastavil v Baku 18. března, aby doplnil zásoby paliva. Spolu s rozebranými stíhačkami bylo zadrženo asi třicet vojáků a inženýrů, mezi nimi i Zbyněk Švejnoha. V dokumentech, jež u sebe měl personál, stálo, že letouny mají namířeno do Bratislavy, ale piloti Ruslanu vypověděli, že cílem byl Pchjongjang.

MIGY UŽ JSOU V KLDR

Vyšetřování navíc odhalilo, že to nebyla jediná nelegální zásilka letadel. Severní Korea měla získat díky rusko-českým obchodníkům celkem čtyřicet stíhaček MiG-21. Tyto informace pobouřily Spojené státy, Jižní Koreu a Japonsko, které proti zbrojním obchodům se Severní Koreou protestovaly pro narušení stability v regionu. BIS tvrdí, že čtyřicet letounů MiG-21 je nyní umístěno v severokorejské provincii Yanggang.

Oficiální zbrojní kontrakty firmy Agroplast, povolené ministerstvem průmyslu a obchodu, jsou zanedbatelné. Za posledních pět let získala firma pouze sedm licencí. Dohromady to byly vesměs dovozy náhradních leteckých dílů v celkové hodnotě za necelých 200 milionů korun.

Licence, které firma získávala na tato nepatrná množství vojenského materiálu, sloužily ke kamuflování skutečných kontraktů.

Například v případě migů zadržených v Baku se firma prokazovala úředním dokladem, který jí umožňoval dovézt z Ruska několik desítek součástek za devět milionů korun.

Tuto informaci lze převzít pouze s uvedením zdroje "internetový magazín MF DNES".

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...