Bič na studenty

  • 2
Co naši zákonodárci vymýšlejí, nad tím zůstává opravdu rozum stát. Například schválená novela zákona o státní sociální podpoře, která od 1.října 2004 zavedla nové formuláře pro uvedení příjmů studentů. Jak uvádí na svých internetových stránkách např. Úřad MČ Praha 4.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že tato opatření zvýší motivaci studentů v době školních prázdnin k výdělečné činnosti na základě řádně uzavřené pracovní smlouvy.“ Toto by byl jistě chvályhodný počin, zejména v souvislosti s novelou zákona o zaměstnanosti, kde absolventi, aby dostali podporu v nezaměstnanosti, budou muset splnit základní podmínku, jako všichni ostatní – v posledních třech letech odpracovat alespoň 12 měsíců.

Jaká je však realita? Kamarádka si každým rokem o prázdninách přivydělává na základě řádné pracovní smlouvy v jednom nejmenovaném podniku. Po obdržení nových formulářů, „Doklad o výši ročního příjmu“ a „Doklad o výši příjmu nezaopatřeného dítěte za červenec a srpen“, se vydala na mzdové oddělení podniku pro potřebná potvrzení.

Stát v tomto případě zareagoval překvapivě rychle a již 4 den!!! po předání formulářů na podatelně Úřadu práce přišel dopis, ve kterém se píše, že přídavek na dítě bude díky těmto řádně zdaněným a na základě řádně uzavřené pracovní smlouvy získaným příjmům o polovinu nižší…

Co to bude asi znamenat v praxi? Zvýšenou motivaci k výdělečné činnosti na základě řádně uzavřené pracovní smlouvy? Je snad jasné, že se studenti budou chtít raději nechat zaměstnat načerno, s tím, že přídavky na dítě se jim, vlastně rodičům, nesníží. A pokud jde o případnou podporu v nezaměstnanosti po ukončení studia? Každému, kdo umí jen trošku počítat musí být jasné, že student za 3 roky (36 měsíců) nemůže být schopný odpracovat 12 měsíců.

Vždyť jsou to 4 měsíce ročně, a prázdniny jsou na středních školách, pokud se nepletu, 2 měsíce a na vysokých zhruba o měsíc delší… Takže proč být zaměstnán legálně, odvádět daně, když stejně na podporu nárok nebude a jen se sníží přídavky na dítě. Je smutné, že se vláda snaží ušetřit na svůj rozmařilý život všude. Už čekám jen na zákon, podle kterého bude muset povinně každý student pracovat o prázdninách zadarmo. Ale to tady přeci už bylo, Stavby mládeže apod. Takže studenti, zpátky do modrých košil a červených kravat, státu teče do bot. Nebo se vykašlete na studium a začněte hned po mateřské škole, možná už i po jeslích řádně pracovat a budovat Špidlo-grossismus.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video