Loď Hermes se otevře po měsíční rekonstrukci.

Loď Hermes se otevře po měsíční rekonstrukci. | foto: Pavel Eichler, iDNES.cz

Bezdomovci se mohou vrátit na opravenou loď na Vltavě

  • 6
Zítra opět otevře pražská loď Hermes, která nabízí bezdomovcům možnost levného přespání. Během měsíční rekonstrukce byly opraveny sprchy, sociální zařízení a vyměnila se některá zařízení nutná pro běžný provoz.

Uzavírka lodě byla záměrně naplánovaná na léto. "Letní období se totiž vyznačuje výrazně nižším zájmem o noclehárnu. Přesto jsme se snažili, aby o všechny klienty, kteří i přes toto období chtěli zařízení využít, bylo postaráno," popsal radní pro sociální oblast Jiří Janeček. Klienti mohli během uzavírky využít služeb azylových domů.

Díky rekonstrukci se výrazně sníží náklady na provoz, ušetří se zejména za spotřebu vody. První klienti mohou přijít zítra večer.

Podmínky pro zájemce se nemění, výše poplatku za nocleh zůstává stejná, platí se dvacet korun za noc. Klientům je i nadále k dispozici zdarma zdravotní ošetřovna, psychologická poradna, právní i sociální poradenství.

Zájemci o přespání mohou přijít každý den vždy od 19:30 do 20:30, loď musí opustit do 6:30. Loď Hermes provozuje Centrum sociálních služeb Praha, bezdomovcům se otevřela loni v únoru a od té doby eviduje už přes 70 tisíc noclehů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video