Betlémské světlo dorazilo do Brna

  • 15
Betlémské světlo, které od soboty hoří například v budově Českého rozhlasu na pražských Vinohradech, dorazilo v neděli také do Brna. Biskup Vojtěch Cikrle ho převzal v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově od skautů a junáků jako jeden z novodobých vánočních symbolů.

Podělil se o něj s náměstkem brněnského primátora Rostislavem Slavotínkem, aby si ho Brňané mohli odnést domů i při pondělní akci Vánoce na Nové radnici.

Světlo hoří v Českém rozhlase
Do budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech si lidé pro betlémské světlo mohou přijít až do štědrovečerní půlnoci.

Betlémské světlo do Prahy putovalo z Izraele přes rakouský Linz a České Budějovice, kam jej stejně jako v minulých letech dopravili pracovníci rakouského rozhlasu a televize.

Připálit si od něj je možné v kteroukoli dobu. "Doporučil bych spíše lampičku než svíčku, protože je nebezpečí, že by se jinak sfouklo," uvedl programový ředitel Českého rozhlasu Josef Havel.

Světlo se po Evropě "roznáší" již několik let
Plamen každý rok zažehne dítě v jeskyni Narození Páně v  Betlémě. Předávání betlémského světla v evropských zemích iniciovali v roce 1986 lidé z rakouského rozhlasu a televize. V českých zemích se novodobý vánoční zvyk šíří od prosince 1989.

Betlémské světlo v sobotu dorazilo také do Ostravy. Ostravští skauti ho rozvezli do nejrůznější institucí, kostelů a také k osamělým starým lidem. Domů si světlo mohou lidé odvézt například také z Českých Budějovic.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video