Horolezectví patří mezi primátorovy záliby.

Horolezectví patří mezi primátorovy záliby. | foto: Aleš Kartal

Bém si může vzít volno na Everest, rozhodl magistrát

  • 44
Pražský primátor Pavel Bém může požádat o neplacené volno a může si ho vzít. S odvoláním na rozhodnutí legislativního odboru magistrátu to řekl mluvčí úřadu Jiří Wolf. První místopředseda ODS Bém chce sedm týdnů neplaceného volna kvůli expedici na nejvyšší horu světa Mount Everest.

To, že si primátor může vzít tento druh volna, zpochybnili podle sobotních Lidových novin někteří právníci.

"Podle zákona nemůže odjet na dva měsíce. V jeho případě zákon nic, jako je neplacené volno, nezná. On si může vzít řádnou dovolenou, na kterou má nárok, a to je pouze pět týdnů," řekl deníku právník Daniel Mališ.

Na volené zástupce města se vztahuje zákon o hlavním městě, který neplacené volno neřeší. Právníci magistrátu údajně dospěli k názoru, že v takovém případě je možné použít zákoník práce, který tento druh volna upravuje.

Zůstává prý ale otázkou, jakým způsobem by se primátorova žádost vyřizovala.

Výstup jako reklama pro Prahu
Bém chce odjet v březnu, vrátit by se měl ve druhé polovině května. Jeho nepřítomnost rozdělila zastupitele. Někteří ho kritizují a poukazují na to, že je jako manažer velké firmy, který si nemůže dovolit být dva měsíce pryč.

Jiní Béma hájí. Tvrdí, že výstup na nejvyšší horu světa bude reklama pro Prahu a primátor má reprezentaci metropole v popisu práce.

"Měsíční dovolenou v létě bereme jako samozřejmost, šest či sedm týdnů už je hodně, přesto při běžném chodu města to není problém," napsal v textové zprávě Bém.

Bém uvedl, že expedice bude malou mezinárodní výpravou čtyř slovenských a českých horolezců. Provázet by je měli tři šerpové.

"Každý člověk je postradatelný, tedy i já na expedici na nejvyšší vrchol světa," odpověděl Bém na dotaz, zda je ve výpravě nepostradatelný.

Expedici podle primátora platí slovenská strana. "Já nesu jako každý odpovědnost za osobní vybavení," dodal Bém.

Horolezectví patří mezi primátorovy záliby. Expedice do Himalájí se chystá údajně už delší dobu. Podle některých informací nebyl Bém u jejího počátku, přidal se později.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video