Vít Bárta na volební konferenci Věcí veřejných.

Vít Bárta na volební konferenci Věcí veřejných. | foto: ČTK

Bártovi hrozí obvinění z korupce, detektivové si chtějí pospíšit

  • 139
Exministr dopravy Vít Bárta může být brzy obviněn z podplácení Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Naznačují to zdroje blízké vyšetřování. Koaliční poslanci z ODS a TOP 09 už v úterý šířili zvěsti, že se policie chystá požádat Sněmovnu o vydání faktického šéfa Věcí veřejných.

Zdroj blízký vyšetřování MF DNES prozradil, že práce policistů se skutečně chýlí ke konci.

"Informace nasbírané v průběhu prověřování jsou opravdu vážné, podařilo se nám zajistit řadu důkazů," řekl zdroj. Definitivní rozhodnutí, zda se policie rozhodne Bártu obvinit z korupce a požádá proto Sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání, padne 24. června. "Na toto datum je svolaný takzvaný kontrolní den, kdy se bude policejní tým radit s žalobci, co dál," řekl zdroj.

Bárta to odmítl komentovat, mlčenlivý je i šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. "Dohodli jsme se, že k prověřování této věci nebudeme uvádět žádné informace," řekl.

Půl milionu pro Kočí, 170 tisíc pro Škárku

Policie se bude zabývá tvrzením poslanců Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, že se je Bárta snažil uplatit. Kočí půlmilionem, Škárku 170 tisíci korun. Když oba poslanci zveřejnili informace o tom, co Bárta hájí jako přátelské půjčky, VV je promptně vyloučily ze strany.

Na to, zda bude Vít Bárta skutečně obviněn, napjatě čekají koaliční partneři. Je totiž možné, že pokud policie bude skutečně Bártu podezírat z trestného činu úplatkářství, vypoví někteří poslanci VV faktickému lídrovi strany loajalitu. K té se pod pohrůžkou vysoké pokuty po volbách upsali.

To, že policejní vyšetřování může skutečně vést k Bártovu obvinění, v úterý naznačovali v úterý i poslanci ODS a TOP 09. Mimo záznam novinářům vykládali, že se policie chystá požádat Sněmovnu o Bártovo vydání k trestnímu stíhání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video