Babiš odmítl návrh KSČM na schodek 450 miliard. Zmínil předčasné volby

  • 1337
Premiér ANO Andrej Babiš odmítl požadavek komunistů, aby vláda snížila navrhovaný schodek z 500 na 450 miliard korun. Zmínil i možnost předčasných voleb, kdyby rozpočet neprošel a vláda nemohla realizovat svůj program. Jednat o rozpočtu bude ale dál s Piráty, KDU-ČSL a také s komunisty.

„Nechci předčasné volby, ale v momentě, že by naše koaliční vláda nemohla prosadit rozpočty, které potřebuje, tak potom to samozřejmě může být otázka na stole,“ odvětil Andrej Babiš na dotaz iDNES.cz, zda spor o rozpočet a jeho nejistá podpora může vést až k předčasným volbám.

„To, jak dojít k předčasným volbám, je poměrně složité,“ reagoval šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Teoreticky je podle něj možné spojit předčasné volby s krajskými, ale je to podle něj až poslední možnost. Nyní to podle něj není na stole

Postup komunistů nechtěl Babiš označit za vydírání. Souvisí to podle něj se situací uvnitř KSČM, která má před volebním sjezdem. „Pan Filip tady ráno byl. Řekl, že pro komunisty je 500 miliard deficit moc, že chtějí 450, měl kritické názory k tomu, jak funguje ministerstvo obrany,“ řekl Babiš po jednání s předsedou KSČM.

Armádě ale škrtat peníze odmítá. „My máme 1200 ruských vozidel z roku 1980, a pokud někomu nevadí, že máme stále ruské vrtulníky, ruské radary, ruská auta, ruská děla, všechno máme ruské jako člen NATO, tak se zeptám, co tady tradiční demokratické strany dělaly od revoluce,“ prohlásil předseda vlády. Zdůraznil, že chce, aby česká armáda měla nejlepší techniku.

Šéfka rozpočtového výboru za KSČM Miloslava Vostrá označila premiérovo vyjádření, že by země NATO neměla mít armádu vybavenou ruskou technikou, za „mediální sdělení“ s tím, že o rozpočet armády půjde především při vyjednávání o rozpočtu na příští rok. Komunisté podle ní chtějí dotlačit vládu k tomu, aby rozkryla, na co chce použít rozpočtovou rezervu.

Jednání s Piráty a s KDU-ČSL o rozpočtu

„Jednáme se všemi. My jsme vláda, která vznikla s podporou komunistů, ale nejsme vláda, která je závislá na KSČM,“ uvedl také premiér po jednání s  Filipem, s nímž se na podpoře rozpočtu nedohodl, takže vláda ANO a ČSSD nemá nyní pro jeho úpravu zajištěnou většinu Sněmovny.

Z ostatních stran jen Piráti a KDU-ČSL mají podle předsedy vlády zájem o konstruktivní jednání, ostatní strany podle něj do jednání o rozpočtu jen „házejí vidle“, i když zároveň s narážkou na ODS zmínil, že spolu „s jistou stranu“ ve Sněmovně má ANO ve Sněmovně 103 hlasů.

Babiš iDNES.cz řekl, že se ještě před hlasováním Sněmovny o rozpočtu setká s předsedou lidovců Marianem Jurečkou, zatímco ministryně financí Alena Schillerová jednala s Piráty. Jednání podle premiéra bude i s šéfkou rozpočtového výboru za KSČM Miloslavou Vostrou. „Uvidíme, jestli někoho přesvědčíme, nebo ne,“ uvedl Babiš.

Jurečka potvrdil ochotu s Babišem o rozpočtu jednat, Řekl, že hrozí prudký růst nezaměstnanosti. Zároveň ale řekl, že pro jeho stranu je nepřijatelná selektivní podpora vlády pro leteckou společnost Smartwings.

Ohrožené peníze pro obce

„Pokud to Sněmovna neschválí, nebudeme mít peníze ani pro obce, těch 12,8 miliardy,“ řekl Babiš. Právě jím zmíněnou částku Sněmovna v úterý schválila jako kompenzaci pro obce za peníze, o které přišly kvůli kompenzačnímu bonusu pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezením.

„Děláme všechno, abychom se proinvestovali z krize, a když to děláme, jsou k tomu výhrady,“ řekl také Babiš k přístupu některých opozičních stran k rozpočtu a vládě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video