Babiš zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva

  • 292
Premiér Andrej Babiš zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva. Důvodem je zamítnuté dovolání, které podal ve sporu o jeho evidenci ve svazcích StB.

Informaci o podání žaloby přinesly Seznam Zprávy. „Ano, včera,“ potvrdil informaci pro iDNES.cz vzápětí sám premiér Babiš.

„Opírám ji o to, že jsem vyhrál tři soudy. Ústavní soud z nepochopitelných důvodů rozhodl o tom, že jsme žalovali špatnou instituci. Netýkalo se to jen mě. Ústavní soud de facto zrušil rozhodnutí soudu. Ale neřekl B. Poškodil tím má práva. Proto jsem včera podal žalobu na Evropský soud pro lidská práva,“ zdůvodnil Babiš své rozhodnutí. 

O tom, že plánuje zažalovat Slovensko, informoval Babiš minulý týden po svém jmenování předsedou vlády na Pražském hradě.

„Já chápu, že se lidem nelíbím. Jsou pod vlivem stokrát opakovaných lží. Když samozřejmě média řeknou, že já jsem prohrál soud o StB, je to lež, protože jsem ten soud vyhrál a vyhraju znovu. Do 15. června podám žalobu na Slovenskou republiku k Evropskému soudu pro lidská práva,“ řekl Babiš na Hradě (více jsme psali zde).

Babiš tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Soudy daly nejprve Babišovi za pravdu. Verdikty ale zrušil slovenský ústavní soud, podle něhož byly předchozí rozsudky chybně založeny na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil i věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch. Podle ústavního soudu také neměl být žalovanou stranou ÚPN. Na evropský soud se premiér obrátil, když neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (informovali jsme zde).

V Česku Babiše kvůli údajné spolupráci s StB kritizují někteří opoziční politici a kauza je i jedním z témat demonstrací proti Babišovi, které se opakovaně konaly v řadě českých měst. 

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video