Autodopravci vybojovali dohodu

Hevlín - Ministerstvo přitlačené ke zdi přistoupilo na argumenty autodopravců a upravilo alespoň částečně podle jejich přání svou vyhlášku. Ta původně omezila provoz nákladních aut přes hraniční přechod Hevlín. Autodopravci, kteří déle než týden hrozili blokádami a dvakrát se k ní také uchýlili, jsou s výsledkem spokojeni, další blokády odvolali.

Autodopravci tak podle nové vyhlášky budou moci jet přes Hevlín z Rakouska kdykoliv, ale pouze s prázdným vozem. Ve srovnání se současným zněním vyhlášky se rozšířila doba, po kterou se budou moci naložená nákladní auta odbavovat. Celnice bude pracovat i v sobotu od 4 do 22 hodin.

To je výsledek dnešního jednání zástupců ministerstva vnitra a autodopravců v Hevlíně. Proti vyhlášce, která platí od 1. července, autodopravci na hranicích už dvakrát protestovali a hrozili rozšířením protestů a blokád i na jiné přechody.

Podle účastníků dnešního jednání byla dohoda jednoduchá a příčinou jedné blokády a jedné demonstrace na hevlínském přechodu byla v podstatě jen komunikační chyba. Autodopravci totiž podle ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáše Haišmana, který byl jednáním s dopravci pověřen, neměli ta správná telefonní čísla.

"Nemyslím si, že blokády byly tím správným řešením, jak na problém upozornit," poznamenal Haišman.

"Pokud bychom hraniční přechod neblokovali, jednání by tak rychlá rozhodně nebyla," domnívá se ovšem organizátor protestů Štefan Spišiak.

Původně Hevlín odbavoval nákladní auta do šesti tun neomezeně. To se změnilo 1. července, kdy vyhláška odbavování omezila tak, že celnice fungovala ve všední dny od 4 do 22 hodin, v neděli a ve svátek od 14 hodin do 22 hodin. Autodopravci však podle Spišiaka využívají k cestám především noční hodiny.  Tvrdili proto, že tato změna ohrožuje jejich podnikatelské aktivity v příhraničních oblastech Rakouska.

"Zhruba pětadevadesát procent firem v pohraničí žije z rakouských zákazníků a tímto opatřením nám v podstatě znemožnili obchod se zahraničím," řekl na vysvětlenou Spišiak.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video