Priorita je spolupráce ve výcviku a protivzdušná obrana, řekl Řehka po jednání V4

  • 9
Generálporučík Karel Řehka se zúčastnil třídenního jednání náčelníků generálních štábů armád V4 a Ukrajiny. Jednalo se o vývoji konfliktu na Ukrajině a další vojenské podpoře. Česko jako předsedající země představilo také své vojenské priority. „Chceme víc spolupracovat v otázkách výcviku a zařazování nových technologií,“ řekl na tiskové konferenci.

„Ukončujeme pracovní část jednání států V4. Jsme jako vojáci velmi otevření jednání a konstruktivní debatě,“ začal Řehka. Doplnil, že čtyři prioritní okruhy jsou diskuze a koordinace udržitelné podpory Ukrajiny, dále implementace Strategického kompasu EU a NATO.

„Řešíme bezpečnostní situaci v Evropě, především pak hrozbu Ruska a situaci na Ukrajině a koordinujeme protivzdušnou obranu. Poslední oblastí je identifikace možností vzájemné spolupráce při zavádění nových systémů a zbraní,“ uvedl generál Řehka.

„I do budoucna chceme spolupracovat v otázkách výcviku. Chceme více experimentovat a zavádět nové technologie. K tomu připravíme novou skupinu, která bude tyto projekty zavádět,“ dodal Řehka.

Priorita je protivzdušná obrana

Generál se i vyjádřil k Rusku a bezpečnostní situaci ve světě. „Řešíme, jak tyto situace ovlivní bezpečnost v Evropě. Prioritou je, jak jsem již zmínil, protivzdušná obrana. Identifikujeme i možnosti, jak zavádět nové zbraně. Se Slovenskem budeme sdílet vrtulníky H-1 a do budoucna bude větší spolupráce v oblasti tankového vojska, třeba tanků Leopard,“ přiblížil šéf armády budoucnost spolupráce.

Nechybí ani výměna zkušeností z války na Ukrajině, čelení hybridních hrozeb z Ruska v oblasti protivzdušné obrany a zajištění logistické podpory hostitelskou zemí. Dále je to spolupráce zemí V4 při zavádění nových zbraňových systémů.

Řehka se vyjádřil i k dění v Izraeli. „S kolegy se shodujeme, že musíme situaci sledovat. Dopad na dění na Ukrajině může ovlivnit právě třeba i to, co nyní vidíme v Izraeli,“ dodal a řekl, že naše podpora je stálá a bez ohledu politického vývoje hledá armáda vždy konstruktivní řešení.

Česko letos poskytlo Ukrajině 24 tanků, 76 vozidel pěchoty, řekl Fiala

Resort obrany loni poskytl Ukrajině ze svého majetku 38 tanků, 55 bojových vozidel pěchoty (BVP), 5 průzkumných chemických vozidel, 47 automobilů, 6 systémů protivzdušné obrany, 4 vrtulníky, 128 minometů, 13 samohybných kanónových houfnic a 12 raketometů.

Ministryně obrany Jana Černochová dříve zmínila i poslání více než 27 tisíc nábojů pro dělostřelectvo, 4 900 raket pro raketomety, 8 tisíc pancéřovek, přes 17 tisíc min pro minomety, 291 protiletadlových prostředků, 30 tisíc pistolí, 11 tisíc dlouhých ručních střelných zbraní a také přes 4 miliony nábojů pro ruční střelné zbraně.

Ministerstvo poskytlo i vojenský zdravotní materiál, materiál radiační, chemické a biologické ochrany, vojenskou výstroj či náhradní díly. Z českých skladů hmotných rezerv pak na Ukrajinu putovalo i 900 metrů mostních konstrukcí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video