Armáda chystá vojáka budoucnosti

  • 101
Voják se má změnit v jakéhosi "robocopa", jenž ví o protivníkovi vše, vidí i v nejtemnější noci a nezabloudí ani v nejhlubším pralese. Tolik elektroniky se sebou nosí snad jen kosmonauti ve skafandrech. Podobné vybavení se však objeví i ve výstroji českých vojáků.

Pro MF DNES vojáka 21. století představil šéf generálního štábu Pavel Štefka. Bude mu jedno, zda je noc či den.

Dokonalý přehled má mít o spolubojovnících a zejména o protivníkovi. Včas se tedy vyhne i důmyslné léčce.

"Odborníci z výzkumného ústavu ve Slavičíně na tom už pracují. Musí nám říci, co všechno bude český ´voják jedenadvacátého století´ umět a kolik to bude stát," říká Štefka. Přiznává, že až to začne jednou dokonale fungovat, on v armádě už nebude. "Ale začít je nutné už teď. Celý ten systém totiž šetří především lidské životy... a samozřejmě si vynucuje i obrovskou převahu nad protivníkem," vysvětluje generál.

Na slovo "robocop" je však alergický. O vojácích ověšených počítači, brýlemi nočního vidění, satelitní navigací či kamerami hovoří raději jako o "systému zdokonalení a zefektivnění bojové činnosti".

Výstroj v hodnotě několika desítek tisíc korun nebudou podle Pavla Jevuly z ministerstva obrany oblékat supermani s nadpřirozenými vlastnostmi, ale normální vojáci. "Ovládání počítačů či displejů v brýlích bude jednoduché. Výcvik nemůže trvat léta, ale jen měsíce," říká.

Počítá se i podílem českých firem na výrobě zatím tajemného armádního "skafandru". A co nebudou Češi umět, mohou koupit třeba v USA, které jsou ve vývoji výzbroje vojáka 21. století z armád NATO zatím nejdál.

O tom, jak silní takoví vojáci jsou, napovídá zkušenost Čechů z Bosny. Jen pár set mužů Aleše Opaty drželo v šachu několik tisíc ozbrojených Srbů a Muslimů. Češi navíc s přehledem kontrolovali rozsáhlou hornatou krajinu. Američtí či britští spojenci jim přitom půjčovali jen "drobty" svých národních projektů "voják 21. století".

"Srbové i muslimové měli sice obrovskou početní převahu, ale ne přesilu. Ta byla na naší straně. Věděli jsme o každém kroku ozbrojenců. Pokud by se tedy tehdy v Bosně znovu rozhořel konflikt, neměli proti nám nejmenší šanci," vzpomíná na bosenskou misi nynější velitel brigády rychlého nasazení Aleš Opata.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video