Jan Kaplický

Jan Kaplický | foto: Dan Materna, MF DNES

Architekt Kaplický: Soutěž v Česku? Už nikdy!

  • 82
Je to víc než měsíc, co Jan Kaplický bouchl do stolu a dal magistrátu třicet dní na vyřešení kauzy Národní knihovny. Pak odjel na dovolenou do Brazílie, aby získal odstup. Vrátil se sice opálený, ale přesto působil unaveně. Nejradši by už o knihovně nemluvil.

"Pojďte si povídat o něčem, co je krásné, třeba o moderní architektuře v Brazílii. Stejně nic nevyřešíme," snažil se změnit téma rozhovoru.

Ale kdykoliv se o knihovně rozpovídal, bylo jasné, že už po roce nemá, kde by trpělivost bral.

Před měsícem jste řekl, že dáváte měsíční ultimátum a pak podáte žalobu. Měsíc uplynul, projekt knihovny se nikam nepohnul a vy jste žalobu nepodal. Proč?
Řekl jsem, že pokud to k něčemu bude, jsem ochotný počkat. Nechci se hádat o dny a zároveň si uvědomuju, že všichni mají spoustu práce.

Ultimátum už tedy nemyslíte vážně?
Myslím ho pořád vážně. Teď vše závisí na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Aspoň teoreticky. Prakticky nevím, co všechno je ve hře a jestli má někdo šanci projekt zrušit.

Vzal jste svůj výrok zpátky?
Nevzal. Vyčkávám.

To čekání se může protáhnout. Antimonopolní úřad se obrátil s žádostí o posouzení do Bruselu.
V Bruselu o tom mají rozhodnout buď do příští středy, nebo vůbec. Jestli pan primátor Bém pak vymyslí ještě další překážku, zbývá už jen vláda. Ta už delší dobu nepromluvila.

Naposledy se premiér Mirek Topolánek nechal slyšet, že knihovna je moc drahá a že na to nedá peníze.
O peníze přece vůbec nejde. O penězích šest měsíců nepadlo ani slovo. Na ministerstvu financí je část deponovaná a další část je přislíbená. Z hlediska státních financí jsou náklady na knihovnu pakatel.

Co od vlády budete chtít?
Pokud si zase magistrát vymyslí nějaké další zdržení, napíšu vládě veřejný dopis a požádám ji o podporu. Knihovna je vládní projekt a přece není možné, aby o něm rozhodoval starosta města.

A když vám nevyhoví?
To bude moje poslední akce. Víc už udělat nemůžu. Nevím, na koho by se ještě mohli odvolat. Na Boha?

Jste si jistý, že ta ověřování na úřadech k něčemu jsou? Že to není jen snaha odsunout váš projekt do ztracena?
Ale prosím vás, vždyť na antimonopolním úřadě už stížnost dvakrát zamítli. I ten Brusel je jen zástěrka.

A o co tedy jde podle vás ve skutečnosti?
To nevím a doteď mi ani nikdo nevysvětlil, proč se to celé děje. Proč pan Bém vyhlásil 15. října válku? Pánové si projekt nové knihovny přehazují od úřadu k úřadu a v Klementinu zatím hnijí knihy. Mnohé z nich nejsou studentům ani přístupné, nebo je nelze půjčovat. Čítárny jsou přeplněné, takže studenti ani nemají, kde by si v nich četli. A to je asi pánům politikům jedno. Do toho třicet zkrachovalých umělců napíše prohlášení, že vůbec žádnou novou knihovnu nepotřebujeme. Zaráží mě, kolik je kolem knihovny nepravostí.

Jakých?
Třeba, že magistrát vydává za oficiální vizualizace obrázky, na nichž architekt Králíček (z Útvaru rozvoje hlavního města Prahy, pozn. red.) nechal zfalšovat perspektivy.

Jak zfalšovat?
Snížil výšku stromů kolem knihovny a namaloval ji našedivo. Ani jedno z toho nebyla pravda. Chtěli, aby knihovna působila nápadněji a my měli víc problémů. A pak je podepsal mým jménem, aby to vypadalo, že ty vizualizace jsou od nás.

Vy jste takové vizualizace viděl?
Ano, je na nich moje jméno. Mám je schované.

Nemohl to být třeba jenom umělecký záměr?
Těžko. Ale on to všechno může udělat, jen to nesmí podepsat mým jménem. To je pak pro soud jednoduchá záležitost. Je to hanobení uměleckého díla. Je to stejné, jako kdybyste dělala vizualizace auta Renault a nechala tam jen tři kola.

Budete se soudně bránit?
Je to možné. On je státní zaměstnanec Útvaru rozvoje hlavního města Prahy a tento útvar bude rozhodovat o stavebním povolení pro knihovnu. Kdyby se taková souvislost provalila ve Velké Británii, už by ho odvolali.

. Jak dva architekti měřili stromy u knihovny

podívejte se na tři verze knihovny

Vnímáte nějak, že jste se stal politickým problémem?
Jako že proti mně stojí ODS? Když já si nemyslím, že to je tak jednoznačné. V Českých Budějovicích budu stavět operní sál a přitom tam je primátor i hejtman právě z ODS.

Jde o koncertní halu Antonína Dvořáka. Už víte, jak bude vypadat?
Bude to dvojitá koncertní hala, jedna pojme tisíc lidí a druhá bude pro čtyři sta. Stojí mimo centrum a má výhled na obrovský park. Bude to jediná koncertní dvojhala na světě, která se zároveň na něco dívá. Jedna část na hvězdy, druhá na park.

Nebojíte se, že to dopadne jako s Národní knihovnou?
To jsem si ošetřil úplně nejdřív. Organizuje to Jihočeská společnost přátel hudby, takže si vás můžou objednat a nemusí být vypisovaná veřejná soutěž. Do té už bych nikdy nešel.

Co pro vás znamená druhá možnost stavět v České republice?
Že tady ještě pořád existují normální lidé a že má někdo zájem o kulturu. Já jsem na knihovně už jen pozorovatelem, ale v Českých Budějovicích budu zase aktivní návrhář.

Není koncertní hala v Českých Budějovicích malou záplatou na neuskutečněný projekt Národní knihovny v Praze?
To tak nemůžete brát. Bilbao taky nikdo neznal, než tam slavný architekt Frank Gehry postavil Guggenheimovo muzeum. Nikdo nevěděl, kde to město je, ani nemělo letiště – a teď tam všichni jezdí. Můžete postavit něco výjimečného v malém městě a proslavit ho po celém světě. A knihovna a objekt v Budějovicích se můžou začlenit mezi budovy, které něco znamenají.

Už jste vy osobně dostal za vítězství v soutěži nějaké vyrovnání?
Ani korunu. A k tomu sem celý rok lítám na primátorské schůze, kam si mě zvou, na svoje náklady. Ten účet pořád roste. Kdybych bydlel v hotelu, tak se nedoplatí.

Proč jste to ještě nevzdal?
Protože mám svou ženu Elišku. Doufám, že jí to budu moct vrátit.

A co když projekt nedopadne?
Kdybych zítra odešel, padne několik hlav. Stanu se morálním vítězem, ať vyhraju, nebo prohraju. Mám čistý štít, ti hoši ne. Uzavřu tím jednu kapitolu svého života a pustím se do další práce, která mi kvůli knihovně stojí. Ale v zahraničí budou vědět, co se mi tady stalo. Nikdo si sem netroufne přijet na mezinárodní soutěž, ačkoliv podle evropských regulací se tu mezinárodní soutěže musí pořádat na všechny státní budovy.

Budete si připadat jako vítěz, i když knihovnu stavět nebudete?
Morální vítězství mi nikdo neupře. Ale co tady po celé té kauze zůstane vám? Hořká pachuť. Ostuda pro architekty, které zastupuje Komora architektů – jediná architektonická organizace na světě, která nepodporuje architekturu a která zpochybňovala Mezinárodní unii architektů. Velmi často jsem se setkal s tím, že mi lidé do očí tvrdili naprosté nesmysly. Sedíme v kavárně a to je fakt, ale v Čechách se vždy najde někdo, kdo vám bude do očí tvrdit, že ta kavárna neexistuje a je zavřená.

Pokud s vámi nepodepíše město smlouvu do dvou let od vyhlášení soutěže, dostanete plnou odměnu za první cenu a knihovnu můžete postavit jinde. Udělal byste to?
Ne. Já totiž pořád nevěřím, že knihovnu zamítnou. To přece není možné.

Vše Národní knihovně

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video