Koalice trvá na jednání o pandemické pohotovosti, i na mimořádné schůzi

  • 57
Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se nehodlají smířit s tím, že vládní strany s pomocí komunistů odmítly ve středu podpořit jednání o stavu pandemické pohotovosti. „Občané mají právo vědět, co je o prázdninách čeká“, řekl na tiskové konferenci Anticovid týmu předvolební koalice Spolu šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek.

Koalice Spolu je podle něj připravena nasbírat čtyřicet podpisů pro svolání mimořádné schůze, pokud vládní většina nepřipustí jednání o pandemickém stavu a o konkrétních opatřeních na řádné schůzi příští týden.

„Chtěli jsme projednat plán ministra zdravotnictví na prázdniny, protože máme oprávněnou obavu o občany naší republiky,“ řekl v nadsázce Válek a připomněl, že opatření ministerstva zdravotnictví shazuje jedno po druhém soud. 

„Máme obavy z toho, že když navštívíme zemi, která je zelená, tak informace, jestli musíme nebo nemusíme mít nějaký certifikát, se liší podle toho, jestli je podává ministr, jestli je podává některý z úředníků,“ tvrdí Válek.

Obava z chaotických opatření ministerstva zdravotnictví

Podle koalice Spolu existuje důvodná obava, že ministerstvo bude přes prázdniny vydávat další chaotická opatření, která vzápětí skončí u soudu a soud je označí jako nezákonná. Podle Anticovid týmu koalice Spolu není jasné, zda funguje ve sto procentech případů trasování, kde dochází k šíření covid-19.

Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský upozornil, že si lidé v regionech stěžují na nedostatečnou kapacitu odběrových míst kvůli PCR testům. Ministerstvo zdravotnictví by mělo proto zveřejnit mapu odběrových center, kde jsou možné PCR testy, včetně naplněnosti jejich kapacit.

Snaha opozičních politiků z více stran diskutovat o protikoronavirových opatřeních i o pandemické pohotovosti narazila ve středu na odpor vládních stran ANO a ČSSD.

Spolu nimi zablokovali jednání o tom komunisté. Původně to přitom  i jejich hlasy prošlo, ale při opakovaném hlasování KSČM změnila názor. Cimrmanovsky tak podle Válka byla původní fáze nadšení vystřídána fází zklamání.

Předseda SPD Tomio Okamura prosadil diskusi o okamžitém zrušení pandemické pohotovosti. „Dlouhodobě odmítáme plošná vládní opatření, která by měla platit navíc i v době prázdnin a dovolených. Vždy říkáme, že je potřeba zacílit na ochranu ohrožených skupin,“ řekl Okamura.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Témata: Koalice SPOLU

Video