Premiér Andrej Babiš při rozhovoru pro iDNES.cz (20. prosince 2018)

Premiér Andrej Babiš při rozhovoru pro iDNES.cz (20. prosince 2018) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Babiš chtěl omluvu a miliony. V létě však žalobu na bývalého agenta StB stáhl

  • 46
Premiér Andrej Babiš stáhl svou žalobu na vydavatele slovenského listu Nový Čas a bývalého příslušníka Státní bezpečnosti Jána Sarkocyho. Podle slovenského DennikuN stáhl svou žalobu loni v srpnu. Po slovenském médiu chtěl milion eur a omluvu.

Sarkocy v rozhovoru s redaktorem Nového Času a dalšími novináři loni v únoru kromě jiného tvrdil, že viděl originál Babišova spisu ohledně jeho spolupráce s komunistickou tajnou policií StB a že ve spisu není nic zfalšovaného. Babiše také označil za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze. Babiš tehdy v reakci řekl, že Sarkocy lže a slovenské médium i Sarkocyho zažaloval. 

Podání žaloby si podle DennikuN Babiš rozmyslel v srpnu 2018 a bez udání konkrétního důvodu ji stáhl. O zastavení konání celého procesu rozhodl Okresní soud Bratislava II v prosinci. 

„Okresní soud Bratislava II v projednávané žalobě usnesením ze dne 12.12.2018 zastavil řízení a to z toho důvodu stáhnutí žaloby žalobcem v celém rozsahu. Usnesení o zastavení řízení bylo doručeno všem stranám sporu, nenabylo však ještě právní moci kvůli odvolací lhůtě,“ potvrdil infromaci mluvčí Krajského soudu v Bratislavě Pavol Adamčiak. 

Vyjádření Andreje Babiše, proč svou žalobu stáhl, redakce iDNES.cz zjišťuje. 

Babišův právník v původně podané žalobě podle Nového Času napsal, že šéf ANO pociťuje zveřejnění lživých výroků o jeho osobě jako obrovskou křivdu. Sarkocyho výroky o něm prý vytvářejí úmyslně „nepravdivý obraz vypočítavého, nečestného člověka“.

Po médiu žádal jeden milion eur, přibližně 25,4 milionu korun, a omluvu.  Vydavatel Nového Času se jasně omluvit odmítl. Podle jeho právníků Babiš nedokázal, že nebyl agentem StB. „Vzhledem k tomu, že otázka spolupráce žalobce s StB byla předmětem soudního sporu, veřejnost měla legitimní zájem poznat tvrzení bývalého příslušníka StB o těchto skutečnostech. Nebylo pravomocně rozhodnuto, že žalobce je v spisech StB evidován neoprávněně,“ řekl podle listu advokát Ján Havlát.

Babiš se domáhá očištění svého jména a soudy nejprve rozhodly, že je v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněně. Na začátku prosince 2018 nicméně Evropský soud pro lidská práva odmítl jeho žalobu na Slovensku kvůli jeho sporu o evidenci ve svazcích. Babiš následně uvedl, že spor pro něj nekončí, pokračovat chce opět na Slovensku. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video