Předseda hnutí ANO Andrej Babiš. (6. června 2023)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš. (6. června 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Zakažme nové investice do IT, ušetříme stovky miliard, prohlásil Babiš

  • 370
Kde by expremiér a lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš jako předseda vlády ušetřil desítky až stovky miliard a ozdravil tak veřejné finance? Zakázal by nové investice do IT sektoru a propustil některé zaměstnance Strakovy akademie. Ve středu to Babiš řekl na otázku redaktorky Deníku Kateřiny Perknerové.

„Kdybych byl premiér, okamžitě bych propustil nejméně sto lidí z Úřadu vlády. Zakázal bych nové investice do IT,“ prohlásil v pořadu Deníku Co na to Babiš? bývalý předseda vlády a exministr financí, aniž by návrh dál rozváděl.

„Zakázal bych i Fidorky, Ferrero Rocher, chlebíčky a všechno. Jenom voda a kafe to za mě bylo. Nikdo nebude žrát za státní peníze...,“ komentoval rozčíleně údajnou bohatou nabídku cateringu v budově Sněmovny, která prý přispívá k zadlužování země. Na připomínku moderátorky Perknerové, že svačiny politiků veřejné finance nezachrání, ovšem nereagoval.

Zkuste jít mezi lidi, nevíte, co se děje v zemi, radil Babiš premiéru Fialovi

Vláda podle Babiše nepotřebuje 44 politických náměstků. Všichni podle něj při vládních cestách létají v lepších třídách. „Já jsem jako ministr financí létal v economy...,“ hájil se. Současní vládní politici nejdou příkladem, myslí si.

Vládní konsolidační balíček, který poslanci projednávají a prošel do druhého čtení, bývalý premiér ostře kritizuje. Označuje ho za balíček „daňový“, nikoliv ozdravný. Kabinet Petra Fialy mimo jiné nedostatečně investuje, řekl.

Svá dopolední slova potvrdil i v přenosu televize CNN Prima News v pořadu K věci. Tam mimo jiné opět zkritizoval vládu za omezení valorizace důchodů, které v březnu podepsal prezident Petr Pavel.

Současný důchodový systém je podle něj funkční a není potřeba do něj zasahovat. „Je to dobrý systém, který funguje dobře,“ sdělil. Návrh, jehož cílem je zrušit pevnou hranici pro odchod do důchodu a posunout ji tak za 65. rok života, mu vadí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video