Premiér Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci ke změnám na ministerstvu zdravotnictví. (21. září 2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Plán na lockdown nemáme. Nevím o tom, že bych pochybil, řekl Babiš Impulsu

  • 1251
Premiér Andrej Babiš v pátečním rozhovoru na Rádiu Impuls řekl, že plán na lockdown v rámci koronavirových opatření nemá. Dodal, že by si lockdownový scénář ani nepřál, jelikož ekonomiku na jaře stál celých 200 miliard korun. Zároveň poprosil občany, aby se semkli a dodržovali vládní nařízení.

„Plán na lockdown nemáme a nechceme ho. Ani já ho nechci. My už jsme ho jednou měli a stálo nás to 200 miliard korun, které jsme napumpovali do lidí a ekonomiky. I proto máme ten deficit. Děláme maximum, abychom se lockdownu vyhnuli,“ sdělil Andrej Babiš posluchačům v pátečním rozhovoru na Rádiu Impuls.

Pokud nebudeme dodržovat opatření, všechno zavřeme, varoval Babiš

Premiér apeloval na české občany, aby s nadcházejícím víkendem dodržovali vládní nařízení jako nošení roušek a rozestupy. „Musíme se semknout a pochopit, že to není (koronavirus – pozn. red.) žádný výmysl. Ten počet lidí v nemocnicích si nikdo nevymýšlí,“ dodal.

„Je důležité sledovat, co se děje v nemocnicích. Pokud jste viděli v České televizi ředitele nemocnice v Uherském Hradišti, tak ten říkal, že někteří lidé nařízení vlády nerespektují. Pokud se nechceme dostat do situace, která tady byla v prvním pololetí, musíme ta nařízení dodržovat,“ sdělil premiér v rozhovoru. 

Já mám stůl čistý

Babiše v minulosti kritizovala část veřejnosti i opozice za přílišné rozvolňování opatření, například zrušení povinnosti nosit roušky. Podle něj ale v žádných ze svých kroků nepochybil. „Nevím o tom, že bych v něčem pochybil. Opozice křičela, když jsme nerozvolňovali. Všichni chtěli do Chorvatska. Chápu, že Babiš může za všechno. Já za to žádnou odpovědnost necítím. Samozřejmě cítím politickou odpovědnost,“ uvedl. 

Babiš: Měli jsme mít roušky celé léto, ale všichni chtěli zpět k normálu

Babiš dále řekl, že dělá maximum pro to, aby ochránil lidi a nepoškodil českou ekonomiku.  „V tomto směru mám čistý stůl,“ sdělil premiér.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video