Andrej Babiš (26. dubna 2023)

Andrej Babiš (26. dubna 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Pokud se vrátíme do vlády, daně samozřejmě zase snížíme, tvrdí Babiš

  • 789
Bývalý premiér Andrej Babiš v úterý řekl, že pokud by se opět dostal do vlády, daně, které nyní zvyšuje kabinet Petra Fialy, by opět snížil. A to na původní úroveň. V rozhovoru pro Deník.cz doplnil, že se současné vládě podařilo vytvořit nestabilní prostředí, což podnikatelé nevidí rádi.

Babiš rovněž řekl, že ten, kdo nejvíc prohrál při současných daňových úpravách, je ODS. Hlavním problém této vlády je podle jeho názoru to, že není řízena premiérem a skládá se z pěti stran. „Těch pět stran je spolu kvůli tomu, že nesnáší Babiše,“ řekl bývalý premiér.

„My jsme vždycky daně snižovali, snížili jsme je o 504 miliard. Když jsem se stal ministrem financí, tak jsem prosazoval EET a snižování daní. A toho jsme dosáhli,“ připomněl Babiš.

Podle něj chce hnutí ANO, pokud se opět dostane do vlády, daně znovu snížit na původní úroveň. „Hnutí ANO daně vždycky snižovalo a v tom chceme pokračovat. Teď není důvod daně navyšovat,“ řekl předseda nejsilnějšího opozičního hnutí.

Proti zvyšování daní bych se tvrdě postavil, říká Babiš

Kdyby byl Andrej Babiš aktuálně premiérem, tak by pode jeho slov celkově šetřil, propustil některé lidi z Úřadu vlády a zmrazil by platy politikům. „Oni nejdou příkladem ani ve výdajích, ani v příjmech,“ zkritizoval politik současnou vládu, přičemž hovořil až o stovce lidí, kteří by skončili ve Strakově akademii, sídle úřadu premiéra.

Médiím se Babiš směje

Podle Babiše vláda tvoří nestabilní prostředí pro byznys. „Jaký podnikatel chce podnikat v České republice, když neví, jestli se Stanjura zase neprobudí a bude to najednou 23 procent a pak 30 procent?“ komentoval šéf ANO kroky vlády.

Na otázku, zda se bude Babiš snažit ve sněmovně opravit jedenadvacetiprocentní zdanění denních tiskovin odpověděl, že určitě ne, protože by byl opět obviněn ze střetu zájmů. „Ale pobavilo mě to, protože média pomáhala koalici vyhrát, hlavně tedy ta veřejnoprávní, takže je to zábavné,“ dodal.

Slíbil, že během projednávání zvyšování ve Sněmovně, nebudou poslanci ANO dělat obstrukce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video