Americký časopis New Yorker provokuje karikaturou Obamy v turbanu.

Americký časopis New Yorker provokuje karikaturou Obamy v turbanu. | foto: ČTK

Americký časopis dráždí karikaturou Baracka Obamy v turbanu

  • 45
Čtenáře tisku ve Spojených státech v novinových stáncích přivítala neobvyklá podívaná. Z obálek časopisu New Yorker na ně totiž úkosem hleděl demokratický prezidentský kandidát Barack Obama, hlavu omotanou v elegantním turbanu, a jeho žena Michelle ozbrojená kalašnikovem.

Na pozadí je Oválná pracovna Bílého domu, na jejíž zdi visí portrét nejznámějšího světového teroristy Usámy bin Ládina, napsala agentura AP.

Časopis chtěl podle vyjádření svého vedení upozornit na různé dezinformace a fámy, kterým prý musí černošský senátor čelit. Obama, který by se v případě zvolení stal prvním černošským prezidentem USA, se však zřejmě nad karikaturou příliš nepobavil.

Podle vyjádření představitelů jeho volební kampaně je prý karikatura "nevkusná a urážlivá". V tomto hodnocení černošského senátora podpořil i mluvčí volební kampaně jeho protivníka v listopadových prezidentských volbách - Johna McCaina.

Také podle Tuckera Bondse postrádá karikatura vtip a může urazit.

Obama již od počátku bitvy o Bílý dům neponechává nic náhodě. V červnu spustil nové internetové stránky, na nichž tým jeho lidí vyvrací nejrůznější fámy ohledně senátora i jeho choti. Na webu se popírá mimo jiné tvrzení, že Obama je muslim, který údajně navštěvoval školu radikálních islamistů.

Již nyní je ale jasné, že americká média a baviči mohou Obamovi, který je prvním černošským kandidátem na prezidenta, i McCainovi, který by se stal v případě úspěchu nejstarším prezidentem USA, ještě připravit horké chvilky.

Naposledy se oba dva stali terčem poměrně drsného humoru známého amerického komika D. L. Hughleyho v červnu. Podle něj na tom američtí voliči v současnosti nejsou moc dobře. Buď si prý mohou vybírat kandidáta, který je "napůl černý", anebo kandidáta, jenž je "napůl mrtvý".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video