Advokát Altner dnes zopakoval, že se nepřestane domáhat peněz od ČSSD. Českým soudům nevěří, obrací se na ty evropské.

Advokát Altner dnes zopakoval, že se nepřestane domáhat peněz od ČSSD. Českým soudům nevěří, obrací se na ty evropské. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Altner dál bojuje proti ČSSD, státu i exekutorům

  • 236
Advokát Zdeněk Altner, který v minulosti pořádně zatopil i předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, nadále bojuje o takřka dvacet miliard. Prý na ně má právo, ale ve svém boji je stále osamělejší. Soudy rozhodují v jeho neprospěch, navíc musí bojovat s exekutory, kteří mu zabavují majetek.

"Mě nezajímají peníze, které bych měl dostat jako nevolník," prohlásil dopoledne advokát Zdeněk Altner, čímž už poněkolikáté odmítl jakoukoliv dohodu se sociální demokracií.

Dohodu, která by mu mohla zajistit minimálně několik desítek milionů za to, že pomohl straně vysoudit její sídlo, Lidový dům.

Advokát mluvil důrazně a odhodlaně, naprosto přesvědčený o své pravdě.

Exekuce kvůli neplacení zdravotního pojištění
Pohled na jeho skóre s českými soudy je ovšem pro něj hodně neradostný. Zatím naposledy Městský soud v Praze nevyhověl jeho návrhu, aby poslal ČSSD do konkurzu. 

Stejně tak mu soudy nepřiznaly přes osm milionů korun v jiném sporu. A do třetice všeho špatného - soudy na něj posílají exekutory, protože neplatí například zdravotní pojištění Všeobecné zdravotní pojišťovně.

"Ano, je pravda, že nějaké peníze dlužím. Jenže mně přijde absurdní, že já mám státu platit stovky tisíc korun, zatímco stát mně dluží mnoho milionů korun," namítá.

"Proč se pojišťovna nehlásí o dluh u státu?" ptá se. 

Přitom přiznává i taktiku, s jakou ke svým dluhům přistupuje. "Já chci nejdříve, aby ty peníze uplatnili tam, kde mně stát dluží peníze. A když to neudělají a připravují exekuci, tak já to zaplatím. Potřebuji vždycky získat podklady o tom, že oni věděli, jak mi stát blokuje milionové částky, ale přesto o tyto peníze nepožádali. Všechno to potom bude součástí mé žaloby na stát u evropských soudů," tvrdí. 

Kvůli této taktice je ale ohroženo například jeho pětinové vlastnictví činžovního domu v Dejvicích. Právě na ten si dlužníci dělají nárok, VZP prohlašuje, že Altner jí nadále dluží. "Nevím, jaká je naprosto aktuální situace, ale když ke mně vtrhli exekutoři, dluhy jsem uhradil," oponuje advokát.

Stěžuje si i na soudce, který rozhodl pro ČSSD
Ještě nedávno přitom byla situace odlišná. Zdeněk Altner pořádal tiskové konference, z nichž některé dokonce vysílala veřejnoprávní televize, prorokoval bankrot ČSSD a vše nasvědčovalo tomu, že nahnal strach i samotné straně a předsedovi Paroubkovi.

Když mluvil dnes, jeho odhodlání bylo stejné, jen zájem o jeho osobu byl podstatně menší.

Tentokrát Altner přišel s tím, že soudce, který jeho spor s ČSSD rozhodoval, mohl být podjatý. A to proto, že ještě před rozhodnutím promluvil v médiích v jeho neprospěch.

"Proto jsme podali předsedovi Vrchního soudu v Praze návrh, aby naši věc přidělil jinému krajskému soudu v České republice," oznámil Altner.

Bez ohledu na to chce ovšem žalovat český stát u Evropského soudního dvora v Lucembursku. Podle jeho slov už jedná se třemi právnickými firmami v Evropě, které by mu s žalobou pomohly. 

A jak jinak - je přesvědčen, že uspěje. "Nelze tolerovat dlužnickou nekázeň, jak ji tolerují české soudy sociální demokracii," podotýká.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video