Agenda na úřadě není v pořádku

Blansko, Petrovice - Řadu chyb odhalila kontrola okresních úředníků na obecním úřadě v Petrovicích. Kvůli nim nemůže obec ověřovat podpisy ani potvrzovat shodu kopie s originálem. Úředníci při kontrole například zjistili, že čísla použitá při ověřování dokladů byla vedením obce použita dvakrát, jednou dokonce bylo použito ověřovací razítko bez vyplnění požadovaných údajů.

"Takto použité ověřovací razítko se podobá bianko směnce," přiblížil vedoucí kanceláře přednosty blanenského okresního úřadu Zdeněk Šmerda.

Podle kontroly, která se zaměřila jednak na dodržování zákona o obcích, ale i na evidenci a účtování správních poplatků a vedení agendy obecně závažných vyhlášek, vedení obce vůbec neevidovalo od prosince do letošního května příchozí ani odchozí poštu, pokladní knihy neměly avízované počty listů, u některých účetních dokladů chyběla razítka a podpisy.

"Odměny členům zastupitelstva nebyly vypláceny měsíčně, ale jednorázově za několik měsíců, obecní vyhlášky nebyly zasílány okresnímu úřadu," doplnil Šmerda. Podle něho dosud při žádné z kontrol, které úředníci pravidelně v obcích provádějí, nebylo zjištěno takové množství nedostatků.
 
Náprava je možná
Jako nápravná opatření doporučili kontroloři vedení obce vést účetnictví úplně a průkazně, proplácet pouze faktury, které mají adresu obce, obecně závazné vyhlášky zasílat neodkladně okresnímu úřadu, zajistit evidenci pošty, razítka opatřit rozlišovacími znaky a dbát, aby zápisy zastupitelstva byly řádně podepisovány. "Zjištěným nedostatkům budeme věnovat zvýšenou pozornost i při následujících kontrolách," přislíbil Šmerda.

Vedení petrovického obecního úřadu zatím ještě výsledky kontroly nemá k dispozici. "Zatím jsme k tomu nedostali vyjádření, nevíme, jak to dopadlo, takže se k tomu nemůžeme ani nic říct," uvedl místostarosta Petrovic Zdeněk Kakáč.

Obecnímu úřadu byla na základě  kontroly také odejmuta agenda ověření správnosti listiny a potvrzení shody kopie s prvopisem. Podle místostarosty Petrovic právě tento zákaz znevýhodní obyvatele obce. "Vadí jim to, musí jezdit několik kilometrů do Sloupu. Pravděpodobně znovu požádáme, zda by nám nemohla být tato pravomoc vrácena," dodal Kakáč.

Podle vedoucí kanceláře přednosty okresního úřadu se však o této možnosti zatím neuvažuje.

Přestože na petrovické radnici měla být podle věstníku vlády odcizena ověřovací kniha podpisů, v níž byly vedeny zápisy od roku 1996, blanenští policisté se tímto případem nezabývali. "Pan starosta nám dal pouze na vědomí, že v průběhu stěhování došlo ke ztrátě knihy a ztrátami se my nezabýváme," uvedl blanenský okresní policejní ředitel Radomír Diblík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video