Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A zase ta Francie

  10:23
První zemí kde se Evropská ústava nedočkala ratifikace je Francie. Pro někoho šok, pro druhé očekávaný výsledek, pro šedesát milionů Francouzů ostuda.

Titulek připomínající název pokračování populárního dětského filmu Lucie postrach ulice není náhodný. Stejně jako ona nezkrotná uličnice, která nebyla v okolí svého bydliště k přehlédnutí, nejeví ani země galského kohouta žádné příznaky okoukanosti. Jediné příznaky, které jsou u Seiny k vidění už pár desítek let, jsou příznaky choroby ze ztráty světového velmocenského postavení. Tato nemoc a tradiční zahleděnost Francouzů do svých vlastních peněženek přispěly k vyslovení jejich nedělního NE.

Odpůrců ústavy bylo nakonec více než 57 %. Důvody jejich odmítnutí se různí. Většinou pak ale převažují důvody čistě francouzské a nikoli evropské. Jde do značné míry o nechuť souhlasit s čímkoliv, čím se prezentuje současná, tedy vlastně už minulá, francouzská vláda. Svoji nespokojenost dali ovšem Francouzi najevo v ten nejméně vhodný okamžik.

Evropa si zkusila jednu pro Francii tak typickou stávku. Vůbec mě tedy nepřekvapuje, že se jejím iniciátorem stala zrovna druhá nejlidnatělší země EU. Následky dvoudenního volna pařížských strojvůdců metra jsou ovšem nesrovnatelně maličké oproti dopadům vyplynuvších ze zamítnutí textu Evropské ústavy. Následky stávky donutí jít mnoho lidí pěšky, mnohé zas usadí do svých Renaultů, dopravnímu podniku způsobí mnohamilionové ztráty a strojvůdcům přinesou větší mzdy. Jde zde ale stále pouze o běžné řešení nevyhovujících pracovních podmínek po francouzsku.

Francouzi si ale neuvědomují, že nyní nejsou v pozici zmíněných „conducteurů“, a že svým odmítnutím škodí nejen Evropě, ale hlavně sami sobě, protože právě stín z jejich nedělního hlasování bude halit jejich velkou zemi ještě dlouho. Paradoxem je, že možná právě v příkladu uvedení řidiči hlasovali „ANO“, protože Paříž byla v referendu jasně proevropská. Ti co čekali na změny ve vládě, se dočkali již krátce po všelidovém hlasování. Ti co čekali změny razantní, spojené s nastolením jiného kurzu francouzské politiky a zlepšením životních poměrů se ale spíše nedočkají.

Prezident Chirac již před nejasným referendem hlasitě ohlašoval, že on na svou funkci i při špatném výsledku rozhodně rezignovat nebude. To obvykle nedělají ani politici z našich luhů a hájů. Jenže ti na rozdíl od Chiraca tvrdí, že abdikovat budou. Prezident tedy zůstává a střídá neoblíbeného předsedu vlády Jeana-Pierra Raffarina za dosavadního ministra vnitra Dominiqua de Villepina, kterého si ale Francouzi s nějakým překotným rozmachem své země stejně nespojují. Otázkou je tedy. Čím si vlastně pomohli? „Pomohli jsme Evropě zůstat křesťanskou. Kdo by chtěl do sjednoceného starého kontinentu přijmout Turecko. My tedy ne!“ ,řekla v anketách řada dotazovaných Francouzů.    

Evropskou ústavu nečekají v brzké budoucnosti žádná pozitiva. Bez podpory Francie nevstoupí v současném znění nikdy v platnost a debaty o případném schválení jejích nekonfliktních částí ve jménu konstruktivismu přijdou asi vniveč, protože stejně hloupě se ve středu zachovalo i Nizozemsko, kde své razantní NE vyslovilo 62 % hlasujících. Další direkt pro Evropskou ústavu je na světě. Holanďané bohužel viděli v ústavě dokument, který nechá jejich malou zemi na pospas evropským velikánům. Cejch obtížistů již vlastní Francie z jejíhož stínu se neguje o mnoho lépe. I když má v Holandsku referendum charakter čistě poradní, politici proti nadpolovičnímu názoru voličů nepůjdou a budou ho respektovat. Argumenty některých holandských odpůrců euroústavy byly po pravdě bizarní. Za příklad jasného šikanování malého Holandska velkými, uvedli třeba vyřazení svého zpívajícího krajana z pořadu Eurovize. Ptám se, nemohli být nyní na vině spíše jeho lépe pějící soupeři?

Evropská unie je na kompromisy zvyklá. Po léta se vyvíjí jen za pomoci různě malých přískoků. Francouzi a Holanďané rozkymáceli ovšem loď zvanou Evropská ústava natolik, že její udržení na hladině je už spíše jenom snem. Nezbude nám asi jiná možnost, než celý dokument roztrhat a vyhodit. Poté si můžeme sednout na pařez a spolu s lidovci přemýšlet co dál. 

Francouzský prezident Jacques Chirac hlasuje v referendu o přijetí ústavy EU. (29. května 2005)

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...