Podle svědků se dívky převrátily už před jezem. Ilustrační foto

Podle svědků se dívky převrátily už před jezem. Ilustrační foto | foto: Martin Stolař, MF DNES

Záchranáři u jezu bojovali o život dvou vodaček

  • 20
Se dvěma dívkami se v pondělí odpoledne při vodáckém výcviku v Kynšperku nad Ohří převrátila loď. Její osádku musely převézt sanitky záchranné služby do sokolovské nemocnice. Jedna dívka je v kritickém stavu na ARO, druhá na jednotce intenzivní péče. Dívky si za nehodu mohou údajně samy.

"Jednu dívku, jejíž věk neznáme, zdravotníci převezli v kritickém stavu na anesteziologicko-resuscitační oddělení. Pacientce pomáhá podpůrné dýchání. O druhou, devatenáctiletou pacientku, se starají lékaři na jednotce intenzivní péče," uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Hutta.

Lodě podle policie patřily pražskému Vodáckému a turistické centru Honza. "Na Ohři jsme v pondělí naváželi lodě. Nevím ale, jestli na nich byla naše děvčata," řekla MF DNES pracovnice centra. Převržení lodi si podle svědků zavinila sama osádka.

"Dívky jely při výcviku na lodi a současně zabraly pádlem na jedné straně. Topící se vodačky vytáhli z vody kluci z vodáckého centra Honza," řekla svědkyně, která chce zůstat v anonymitě.

Výcvik byl podle ní původně plánovaný na suchu. Pak ale instruktor změnil plány a vodáci jezdili na vodě. Neštěstí se stalo poblíž jezu.

"Nemáme zatím informace, jestli se loď převrátila při sjíždění jezu," řekla sokolovská policejní mluvčí Blažena Kašparová. Podle policie byly obě dívky plnoleté.

"V tomto případě není co řešit. Něco jiného by bylo, kdy byly dívky nezletilé. Pak by se zjišťovalo, jestli byl přítomný odpovědný instruktor a zda nedošlo k porušení bezpečnostních předpisů," vysvětlila mluvčí. I tak se policie bude případem zabývat.

Letos se na Ohři v Karlovarském kraji jedná o druhý případ, kdy vodáci potřebovali po převržení lodi pomoc. V dubnu karlovarští záchranáři vytáhli z vody dvojici svátečních vodáků z Drážďan, kterým šlo skutečně o život.

Mladí Němci chtěli sjet nebezpečný jez v Karlových Varech-Tuhnicích. Loď ale nezvládli a převrátili se. Proud vody je uvěznil pod jezem a nekontrolovatelně jimi zmítal.

Lékaři dívku stabilizovali

6. června - Lékařům sokolovské nemocnice se podařilo stabilizovat zdravotní stav osmnáctileté dívky, se kterou se v pondělí převrhla loď na řece Ohři v Kynšperku nad Ohří. Na lodi jela i další účastnice vodáckého kursu. "Tato stejně stará dívka se dostala z jednotky intenzivní péče na normální oddělení," řekla mluvčí sokolovské nemocnice Hilda Bejlková.

Policisté na čtvrtek plánují výslech obou dívek, které jsou z Litvínova. "Zatím jsou vyslechnuti svědci a instruktoři. Nic nenasvědčuje tomu, že byl spáchaný trestný čin," řekla mluvčí sokolovské nemocnice Blažena Kašparová. Podle svědků se loď převrátila proto, že dívky zabraly pádlem na jedné straně lodi.

Video