Za vraždu Vietnamce padl výjimečný trest

  • 3
Ústí nad Labem - Dvacet let za mřížemi by měl podle rozsudku krajského soudu v Ústí nad Labem strávit Josef Prokop. Podílel na vraždě vietnamského obchodníka a na dalším brutálním přepadení. "Na obžalovaného jsme pohlíželi jako na velmi nebezpečného recidivistu. V minulosti měl mnoho konfliktů se zákonem. Činy, ze kterých se zde zodpovídal, navíc spáchal poté, co byl podmínečně propuštěn z vězení," řekla soudkyně Jana Kurešová.

Prokop se tentokrát dostal před soud kvůli vraždě z 10. ledna 1998. Tehdy přepadl vietnamského trhovce, který měl stánek u hraničního přechodu na Hoře svatého Šebestiána na Chomutovsku.

Obchodníka přepadl ještě s dalším mužem. I když policisté měli informace, že to byl občan Ukrajiny, nepodařilo se jim ho dopadnout.

Josef Prokop se po vynesení verdiktu okamžitě odvolal. "Rozuměl jsem vám velmi dobře. Odvolávám se hned teď," reagoval na dotaz soudkyně, zda rozsudek chápe. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Klíčovou svědkyní byla družka zabitého
"Útočníci po obchodníkovi chtěli nejprve peníze a pak ho chladnokrevně zastřelili. Od jeho družky pak násilím získali na sedm set tisíc korun," popsala přepadení žalobkyně. Právě družka zavražděného obchodníka byla v případě klíčovým svědkem.

"V době toho přepadení jsem byl jinde. Mám na to i svědka," tvrdil Prokop. Žena ho ale poznala a potvrdila, že se přepadení zúčastnil.

Soudci posuzovali i další přepadení
Soudci posuzovali i další Prokopovo obvinění. Dva měsíce po vraždě totiž s dvěma neznámými společníky přepadl v Českých Budějovicích muže a jeho přítelkyni.

Útočníci opět žádali peníze. Muže přitom pálili rozžhavenou žehličkou. Chtěli vědět, kde schovává peníze a cennosti. Z bytu si nakonec odnesli na hotovosti a ve špercích asi čtyři sta tisíc korun.


Video