Za přepadení směnárny budou déle ve vězení

Olomouc - Celkem čtyři roky přidal Vrchní soud v Olomouci k trestu mužům, kteří přepadli směnárnu ve Chvalovicích na Znojemsku. Za loupež jdou na sedm let do vězení Poláci Czeslaw Kurpiewski a Przemyslaw Zyczynski. Původní trest jim tak soudci oproti brněnskému krajskému soudu zpřísnili o rok. Juraj Kanalaš z Karviné si odsedí ve vězení místo čtyř let šest.

Podle obžaloby si Kanalaš koncem listopadu 1999 vypůjčil vůz, kterým odvezl své komplice do Chvalovic. Zatímco na ně čekal v autě, Poláci vtrhli s pistolí v ruce a s šesti náboji do směnárny a přepadli zaměstnance provozovny.

Pracovníka udeřili do obličeje a když do provozovny vešli další tři zákazníci, donutili je lehnout si na zem. Z pokladny vzali peníze různé měny za 266 tisíc korun. Před odchodem okradli také jednoho ze zákazníků o marky za dalších 3900 korun.

Proti rozsudku krajského soudu se odvolali všichni obžalovaní i státní zástupce.

Muži se podle obhajoby hájí tím, že nepřišli do směnárny loupit. Zbraň údajně vytáhli až po potyčce se zaměstnancem, který je chtěl podvést. Kanalaš na svou obranu zase tvrdil, že cizince do Chvalovic vezl, ale netušil, že chtějí loupit.

"Podle obžaloby však muž za odvoz dostal 10 tisíc korun a věděl, na co se muži
chystají," míní soudci, kteří trest mužům nakonec zpřísnili.

U Kanalaše navíc přihlédli k tomu, že jen pět měsíců před loupeží ve Chvalovicích pomáhal stejným způsobem na Břeclavsku při krádeži. Cizince navíc po odpykání trestu vyhostil soud na deset let z České republiky.

,

Video