Hasiči se soustředili hlavně na vynesení všech tlakových nádob | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vybuchla plnírna hasicích přístrojů, jeden muž se těžce popálil

  • 6
V Karlových Varech hořela po výbuchu plnírna hasicích přístrojů. Při explozi se vážně popálil zaměstnanec firmy. Plameny zasáhly část objektu včetně střechy. Příčiny havárie se zatím vyšetřují.

Sklad hasicích přístrojů vzplál po třinácté hodině v karlovarské městské části Hůrky. S popáleninami museli záchranáři převézt do místní nemocnice muže.

I když ho oheň zranil na obličeji z horních končetinách, je podle lékařů mimo nebezpečí života. Škoda na objektu firmy, která se zabývá prodejem, revizemi a opravami hasicích přístrojů a hydrantových systémů je řádově a podle předběžných odhadů několik stovek tisíc korun.

"Když hasiči zlikvidovali požár, vše jsem popisovala vyšetřovatelům," řekla krátce po požáru Emília Bežová, jejíž firma se zabývá i plněním všech druhů lahví plynem CO2.

Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek. "Oheň vzplál v plnírně tlakových lahví a hasičských přístrojů. Všechny další lahve a všechny přístroje jsme museli vynosit ven, protože hrozilo jejich vznícení," řekl operační důstojník krajských hasičů.

"Dalším nebezpečím bylo to, že se mohla každou chvíli zhroutit střecha. K výbuchu naštěstí nedošlo. Oheň se podařilo za několik desítek minut uhasit," dodal.

Svědci na místě při požáru uvedli, že se mohla vznítit barva, kterou jsou natřené filtry zajišťující odvětrávání objektu. "Příčiny požáru vyšetřujeme," řekl na místě velitel hasičského zásahu Jiří Buček.

V provozovně v Hůrkách pracuje celkem devět zaměstnanců. Zraněný byl naštěstí jenom jeden, a to zrovna vedoucí podniku.

V Karlových Varech hořela po výbuchu plnírna hasicích přístrojů

Méně štěstí měli lidé 12. prosince roku 2006 v Nejdku. Vybuchla zde průmyslová prádelna. Při neštěstí zahynula jedna žena a druhá byla těžce zraněná. Okresní státní zastupitelství v Karlových Varech obžalovalo dva lidi. - čtěte Výbuch v prádelně na Karlovarsku zabil člověka

Ti se zpovídají z trestného činu obecného ohrožení. Případ policie uzavřela na podzim roku 2007 a poté spis studoval státní zástupce. Státní zástupce nechtěl uvést konkrétní jména a pouze řekl, že to nebude nikdo ze zaměstnanců prádelny v Nejdku nebo lázeňské společnosti Bristol v Karlových Varech, které prádelna patřila.

Z vyšetřování vyplynulo, že výbuch způsobilo roztržení tlakové nádrže akumulátoru páry. Policie přizvala řadu znalců z oborů strojírenství, pevnosti kovů, parní a horkovodní kotle a také plynárenství.

Obžaloba nepřímo potvrdila původní spekulace, že explozi mohla zavinit chyba při svařování tlakové nádoby na výrobu páry. Na tuto možnost před časem upozornil revizní technik tlakových nádob, který řekl, že svár byl špatně započat a nedokončen.


Video