Vrchní soud zpřísnil trest za vraždu uzenáře

  • 1
Vrchní soud v Praze zpřísnil trest Václavu Matějkovi. V říjnu ho Krajský soud v Táboře odsoudil za vraždu uzenáře v Horní Cerekvi. Toho měl Matějka v březnu brutálně ubodat v jeho obchodě. Místo jedenácti let by teď měl za mřížemi strávit 12,5 roku.

Teprve devatenáctiletého mladíka poslal soud v Táboře na jedenáct let do vězení a jeho obhájce Ladislav Novotný se na místě proti rozsudku odvolal.

Prosazoval totiž návrh na zproštění obžaloby. Vrchní soud nicméně verdikt krajské instance uznal, a dokonce ho ještě o rok a půl zpřísnil.

Matějka i jeho příbuzní od začátku tvrdili, že je nevinný. "Stále tvrdím, že syn nic takového neudělal. Celé je to proti němu zmanipulované," uvedla jeho matka Dana Matějková.

Soud ale rozhodl na základě zkoušky DNA, která prokázala, že na oděvu Matějky byla krev zavražděného a na základě dalších i když nepřímých důkazů. Žádné další přímé důkazy se totiž nepodařilo objevit.

Jednání vrchního soudu trvalo zhruba tři hodiny a poté senát vynesl rozsudek. "Obžalovaný byl uznán vinným za vraždu a byl odsouzen k dvanácti letům a šesti měsícům odnětí svobody," řekl soudce Vrchního soudu v Praze Martin Zelenka.

Rozsudek je okamžitě platný a nelze se k němu odvolat, jedinou možností odsouzeného Matějky je podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Devatenáctiletý Václav Matějka dostal jedenáct let za vraždu řezníka z Horní Cerekve. (22. října 2004)


Video