Trojčata Petr, Jakub a Jan František Pekařovi

Trojčata Petr, Jakub a Jan František Pekařovi | foto: Jan Karásek, MAFRA

Trojčata ze Zlínska se vrátí k otci, rozhodl londýnský soud

  • 5
Trojčata Petr, Jakub a Jan František se vrátí do neděle k otci Františku Pekařovi do Velíkové u Zlína. Včera o tom rozhodl londýnský soud. Ten se případem českých dětí zabýval poté, co je jejich matka Jana Pekařová v létě odvezla do odlehlé obce ve Walesu, kde je v říjnu objevil Interpol.

Devítileté sourozence svěřil po rozvodu rodičů soud do péče otce. Matka se poté přestěhovala do Londýna a syny nepravidelně navštěvovala. Naposledy si je vyzvedla v létě a odvezla je na prázdninový pobyt. Zpět do Velíkové je měla vrátit 17. srpna, místo toho se ale i s dětmi skrývala ve Walesu. Pekař ihned zmizení dětí oznámil policii, která do pátrání zapojila i Interpol.

Londýnský soud potvrdil verdikt okresního soudu ve Zlíně, podle kterého má chlapce vychovávat otec. "Teď si hledám letecký spoj do Londýna, kde si mám kluky do neděle vyzvednout. Jsem šťastný, že se s nimi znovu uvidím. Vánoce budou krásné a mám také spoustu plánů, co se syny podnikneme," svěřil se Pekař.

Přestože Pekařová nevrácením dětí porušila verdikt zlínského soudu, nemohly být děti vráceny otci hned po nalezení. Důvodem byla Haagská úmluva, podle které má o vrácení rozhodnout soud v zemi, ve které se děti momentálně nacházejí. Pekařová se údajně do České republiky vracet nechce.

"Pokud se rozhodne navštívit děti, může. Nebudu synům brát matku. Jen budu obezřetný," naznačil Pekař obavy z případného dalšího zmizení svých synů.

Pro Pekařovou případ ale nekončí. Zlínská policie její čin šetří jako trestný čin poškozování cizích práv, za který hrozí pachatelce v případě prokázání viny až dvouleté vězení.


Video