pas, dukumenty

pas, dukumenty | foto: Profimedia.cz

Terezčin otec možná porušil i australské zákony

  • 33
Jako trestný čin poškozování cizích práv vyšetřují od minulého pondělí policisté případ šestileté Terezky Vichnarové ze Žákavy na jižním Plzeňsku. Dívku odvezl její otec Rodney William Cowie o Velikonocích bez vědomí matky do Austrálie. I tam ale Novozélanďan Cowie podle všeho porušil zákon.

"Australský soud pravomocně rozhodl podle tamního zákona o rodině a Terezu svěřil do péče matky, která je jediným zákonným zástupcem dítěte," uvedl Filip Santini, přes kterého Nicol Vichnarová komunikuje s médii.

V rozvodovém rozsudku je také určeno, za jakých podmínek se Cowie bude stýkat s Terezkou. "Toto rozhodnutí je specifikováno pro pobyt v Austrálii, kdy otec měl mít dceru po dobu 1 měsíce vždy 2 dny v týdnu, a v ČR, kde směl otec navštěvovat dceru každý druhý víkend. Pro pobyt v Austrálii byl povinen pro dceru zaplatit letenku a tamní pobyt i stravu a umožnit dceři podle potřeby kdykoliv matce telefonovat. Matka měla dceru mimo tuto určenou dobu ve své péči, je za ni před zákonem zodpovědná a těmito pravidly se musí řídit," citoval Santini z rozsudku.

V něm je také uvedeno, že ten z rodičů, který poruší toto ustanovení, musí být potrestán pokutou až 6600 australských dolarů, vězením až 12 měsíců nebo veřejně prospěšnými pracemi.

R. W. Cowie nařízení soudu porušil nejméně ve třech bodech a měl by být australským soudem potrestán.  Zaprvé matku vůbec neinformoval o tom, že si Terezu chce odvézt do Austrálie. Zadruhé holčičce nedovolil zatelefonovat matce ani jednou, kontakt vždy iniciovala matka. V neposlední řadě při pobytu v Austrálii může mít Cowie dceru pouze 2 dny v týdnu, přičemž ji má u sebe neustále.

Charlie Tereza Vichnarová na nedatovaném starším snímku."Terezka by měla být vrácena bez průtahů matce Nicol, toto platí až do případného nového rozhodnutí australského rodinného soudu, které však zatím není v běhu a pokud se vůbec někdy rozběhne, nabytí právní moci takového rozhodnutí je ještě daleko," tvrdí Santini.  Terezka podle něj jednoznačně patří do rukou matky Nicol a australské úřady by měly vyjít matce ve snaze získat ji zpět naprosto vstříc.

Terezka možná vycestovala na padělaný pas
Dlouhou dobu nebylo jasné, jak Cowie s Terezou vycestoval z EU, protože dívce byl jako občance ČR vystaven pouze český cestovní pas, který zůstal u matky.

"Pasová služba v Německu uvedla, že Rodney W. Cowie předložil cestovní pas na jméno Charlie Tereza Vichnarova, kde byla na fotografii vyfocena holčička s copy. Ty ale Tereza nikdy nenosila," informoval Filip Santini. Podle něj je praavděpodobné, že by mohla být naplněna i skutková podstata trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny.

Podle právního zástupce Nicol Vichnarové byla dokonce naplněna skutková podstata trestného činu únosu a zavlečení do ciziny. "Terezka se narodila v Česku, má český rodný list. Cowie v něm ale není uveden jako otec. Podle Zákona o rodině k ní tedy nemá žádný právní vztah," vysvětluje mluvčí matky.

Za únos hrozí otci až pět let vězení
Podle znaleckého posudku bylo k odvezení Terezky z ČR užito lsti. Nicol Vichnarová po rozvodu legálně odcestovala s dcerou zpět do Čech. Jestliže nyní odjede Nicol Vichnarová do Austrálie a požádá o navrácení dcery zpět do péče, pak s ní může opět legálně odletět do České republiky.

V případě, že bude Cowie v Česku obviněn a odsouzen za poškozování cizích práv, hrozí mu až dva roky vězení nebo peněžitý trest. Za únos by mu hrozily tři roky. Pět a více let by strávil ve vězení, pokud by byl odsouzen za zavlečení do zahraničí.


Video