Soud řeší největší případ padělatelů peněz

Před Krajský soud v Hradci Králové předstoupilo šest mužů. Část z nich dopadlo v lednu komando, když se na parkovišti pokusili prodat nastrčenému policejnímu agentovi 1700 padělaných pětitisícových bankovek. Jde o jeden z největších případů, tvrdí policisté.

Před soudem stanulo šest mužů ve věku od třiceti od pětapadesáti let. Všichni jsou z jižní Moravy. Čelí obžalobě z padělání a pozměňování peněz ve formě spolupachatelství.

Obvinění ale odmítají a trvají na nevině.

Podle obžaloby loni v prosinci v Uherském Hradišti René Rypl nabídl Jiřímu Vymětalovi, aby se pokusil sehnat za provizi kupce na falešné pětitisícové bankovky v hodnotě zhruba deseti milionu korun.

K nim se údajně přidali další obžalovaní, Samuel Melko a René Pastorek, kteří se s dosud neznámým mužem zvaným "Doktor" a dvěma zákazníky sešli v motorestu Formanka v obci Lipůvka na Blansku. Tam dojednali, jaké množství padělaných bankovek a za kolik oba muži odkoupí.

"Do jednání v motorestu jsem nezasahoval. Mluvili ve zkratkách. Bylo patrné, že se snažili, abych nevěděl oč jde. Později jsem se dozvěděl, že dva chlapi v kožených bundách, kteří s námi v motorestu seděli, byli policajti," hájil se René Pastorek.

K předání falešných peněz mělo dojít v lednu na hradeckém parkovišti u Mc'Donalds. Na místo tehdy dorazili René Pastorek, Matej Nový a Jan Grosser, který falešné padělky předal policistovi.

Zákazník mu za ně zaplatil 1,4 milionu pravých korun. Falešné peníze měli připravené v igelitkách.

Přítomné muže policisté ihned po předání peněz na místě zadrželi.

Pastorek a Nový před soudem popřeli, že by o obchodu s padělanými bankovkami předem věděli. Hájili se, že do Hradce jeli s tím, že měli dělat ochranku Grosserovi.

"Grosser nám řekl, že potřebuje ochranu, protože s člověkem, se kterým má jednat v Hradci, se uvidí poprvé a neví, co od něho může čekat. O tom, že se mělo jednat o nezákonnou činnost jsem se dozvěděl po svém zadržení od policie," hájil Nový.

Čtyřikrát soudně trestný Grosser odmítl vypovídat.

, ,

Video