Viera Hangurbadžová (uprostřed) při poradě s obhájci

Viera Hangurbadžová (uprostřed) při poradě s obhájci | foto: ČTK

Romka napadla muže sekerou, soud jí dal osm let

  • 88
Vrchní soud v Olomouci potrestal trojici Romů podmínkou a vězením za brutální napadení. Více než před rokem zaútočili na muže lopatou, baseballovou pálkou a sekerou. Poškozený musel být po útoku ošetřen lékaři. Jedna útočnice dostala za pokus o vraždu osm let vězení.

Incident se stal loni v lednu před prostějovským barem. Třiatřicetiletý Miroslav Hangurbadžo podle obžaloby napadl lopatou muže poté, co jej poškozený napomínal za to, že rozbil výlohu baru.

Do potyčky se poté vložil také 42letý Vincent Mirga, který muže udeřil baseballovou pálkou do hlavy a nakonec také Viera Hangurbadžová, která jej udeřila do hlavy sekerou.

Ránu se podařilo napadenému muži ztlumit nastavením ruky. Miroslav a Viera Hangurbadžovi podle obžaloby poškozenému i dalším lidem opakovaně vyhrožovali zabitím a současně je rasově uráželi.

Vrchní soud všem třem obžalovaným původní tresty snížil. Podle soudců neměl útok rasově motivovaný podtext, jak tvrdil soud prvního stupně. Při incidentu sice padaly od obžalovaných rasové nadávky, ale samotnému útoku předcházely další konflikty. Podle soudu šlo o jinou pohnutku.

Čtyřicetileté Vieře Hangurbadžové soud trest snížil o čtyři roky. "S ohledem na to, že má obžalovaná šest nezletilých dětí a že nedošlo k závažnějšímu následku, dospěli jsme k názoru, že v tomto případě lze uložit trest pod spodní hranicí," řekl mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Podle předsedy senátu Vladimíra Štefana si však žena musela být vědoma následků svého útoku. "Brali jsme to jako prostou vraždu. Když někdo udeří někoho sekyrou do hlavy, musí si být vědom, že jej může tímto útokem zabít," podotkl soudce. Útok mužů podle něj nebyl tak intenzivní jako v případě obžalované Hangurbadžové.

,

Video