Srážka tatry s vlakem

Srážka tatry s vlakem - Jedenadvacetiletý řidič nákladního auta zemřel a sedmnáct lidí se zranilo při nehodě na železničním přejezdu v Sádku u Žatce. Tatrovka s nákladem dřeva se srazila s osobním vlakem. | foto: Ivan Babej, ČTK

Řidič tahače nepřežil srážku s vlakem, 17 lidí je zraněno

  • 24
Jedenadvacetiletý řidič nákladního auta zemřel a sedmnáct lidí se zranilo při nehodě na železničním přejezdu v Sádku u Žatce. Tatrovka s nákladem dřeva se srazila s osobním vlakem. Výstražná světla na přejezdu pravděpodobně fungovala.

"Řidič nákladního auta stále ještě nebyl ani vyproštěn, hasiči na tom však již pracují," řekl kolem 17. hodiny iDNES Jan Kučera z Drážní inspekce.

Při srážce, která se stala po druhé hodině odpoledne, podle hasičů zranilo sedmnáct lidí - patnáct cestujících, vlakvedoucí a strojvedoucí motoráku. "Máme hlášeno sedm těžkých zranění. Pro vlakvedoucího musel přiletět vrtulník," uvedl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan.

V nemocnici zůstalo podle Kučery devět lidí.

K nehodě musel přijet kromě policistů, záchranek a tří jednotek hasičů i jeřáb. "Hasiči vynášeli raněné ven z vlaku, kde je předávali záchranné službě," popsal Marvan zásah. Způsobená škoda zatím nebyla upřesněna.

Přejezd je bez závor s výstražnými světly. Podle Drážní inspekce zatím nic neukazuje na jejich poruchu.

"Přezkoušení přejezdového zařízení ukázalo na jeho správnou činnost, po nehodě stále blikala červená světla a jedna ze sklopených závor byla přeražena. Nehoda se sice stále ještě šetří, nicméně podle dosavadních výsledků není odpovědnost na straně Českých drah," vysvětlil ve středu večer Kučera.

Osobní vlak jel z Lužné u Rakovníka do Chomutova. Doprava na jednokolejné trati byla přerušena. České dráhy zavedly v místě nehody náhradní autobusovou dopravou. Neprůjezdná byla i silnice číslo 227.

"Při nárazu vykolejil motorový i vlečný vůz osobního vlaku. Škoda na vlaku byla odhadnuta na půl milionu korun, na nákladním automobilu na 400 tisíc korun, dalších 250 tisíc korun si vyžádá oprava přejezdového zabezpečovacího zařízení," uvedl Kučera.

K nejtragičtějším nehodám na železničních přejezdech patří loňská srážka rychlíku s vojenskou tatrou. Na okraji Prostějova tehdy zemřelo pět vojáků. - více zde

Nehoda na přejezdu

Vlak se srazil s náklaďákem v Sádku u Žatce. (mapy.idnes.cz)


Video