Před soudem se řeší lichvářství

Soudní líčení se čtyřmi obžalovanými z vydíraní obyvatel ústecké Matiční ulice začalo. Obžalovaní jsou bratři Josef a Milan Tamášovi, jejich matka Rozálie a Roman Belák. Státní zástupkyně uvedla, že muži vyhrožovali svým údajným dlužníkům zabitím jich samotných i jejich dětí, ženám hrozili sexuálním násilím. Žádali od nich vrácení peněz, většinou to byly částky kolem tisíce korun, nejvyšší dosáhly až 36 tisíc korun, dodala.

Obžalovaní byli vyslýcháni odděleně a jejich výpovědi se v mnohém lišily. Většinou popírali vlastní vinu a naopak obviňovali další.

"Půjčila jsem Heleně Štefanové čtyři tisíce, jen jednou a nikomu jinému jsem nikdy nepůjčila," řekla u Okresního soudu v Ústí nad Labem Rozálie Tamášová. O několik hodin však už tvrdila, že dvakrát půjčila peníze Bohuslavu Janovi, druhu Štefanové.

Syn 'paní Rózy', jak jí všichni z komunity říkají, Josef však v přípravném řízení vypověděl, že od jejich rodiny si půjčovali sousedi často a dluhy zapisovala do knížky jeho sestra, protože matka neumí číst a psát.

Přiznal, stejně jako Milan Tamáš, že byli závislí na heroinu a denně potřebovali každý 800 až 1000 korun. "Heroin jsem kupoval na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem," podotkl dvacetiletý Milan Tamáš.

Přivést svědky této kauzy k soudu není vůbec snadné. V Matiční ulice jsou totiž půjčky na stoprocentní úroky zřejmě běžnou cestou, jak se z jedné finanční krize dostat, hned do další.

"Takových lidí je hodně, ale bojí se vypovídat. Sama mám teď strach, že jsem k soudu přišla," uvedla matka jedné z vydíraných žen, která se sama stala obětí.

Zřejmě nejvážnějším příběhem z mnoha, které v soudní síni svědci popisovali, bylo ohrožování nožem dítě jednoho z vydíraných.

"Přišel k nám Josef Tamáš v noci, byl pod vlivem drog a chtěl sto korun, za každou minutu přihazoval další stovku," říká jeden z údajně napadených. Když peníze rodina nedala, protože neměla z čeho, tak si obžalovaný podle výpovědi stoupl s nožem nad ročního syna a vyhrožoval, že ho zabije, když nedostane své peníze. Muže nakonec odvezla přivolaná hlídka.

Soudce Ondřej Peřich odročil hlavní líčení na 10. prosince, protože je podle něho ještě třeba vyslechnout další svědky.

Obžalovaní z lichvy před ústeckým soudem. (29. říjen 2001)


Video