Kokain pašovali do Česka kurýři.

Kokain pašovali do Česka kurýři. | foto: Profimedia.cz

Policie rozbila síť pašeráků kokainu z Jižní Ameriky

  • 7
Národní protidrogová centrála zatkla v Ostravě dva organizátory pašování drog. Čtyřiadvacetiletý kolumbijský občan českého původu a o tři roky starší Čech využívali české nezaměstnané jako kurýry pro pašování kokainu z Jižní Ameriky.

"Zadržení organizovali dovoz kokainu ze států Jižní Ameriky do České republiky. Využívali k tomu zkušeností a dovedností, které nabyli mezi drogovými dealery v Jižní Americe, kde za drogovou trestnou činnost byli v minulosti také zadrženi a souzeni," uvedla policie v tiskové zprávě.

Dovoz drogy do Česka zajišťovali kurýři, které dvojice obviněných verbovala hlavně mezi nezaměstnanými Moravany. Ty vždy poslali na několik dní do Jižní Ameriky a na cestu zpět jim do speciálně upravených zavazadel přibalili několik kilogramů kokainu.

Policie pašeráky sledovala sedm měsíců, akci nazvala krycím jménem Mojito. Během ní se podařilo v různých koutech světa zatknout i české kurýry. Ti skončili za mřížemi v Praze, peruánské Limě a argentinském Buenos Aires.

"Touto akcí byla ukončena činnost vysoce organizované zločinecké skupiny," zhodnotil zatýkání mluvčí protidrogové centrály Břetislav Brejcha. "Působnost zločinecké organizace sahala od Kolumbie, Peru, Argentiny, Venezuely přes Španělsko, Itálii a Nizozemí do České republiky," dodal.

V Česku policisté u podezřelých zadrželi čtyři kila kokainu. Dvojice zatčených už si vyslechla obvinění, hrozí jim až 15 let za mřížemi.


Video