Záběry ze zásahu Útvaru pro odhalování netechnických ztrát (NTZ).

Záběry ze zásahu Útvaru pro odhalování netechnických ztrát (NTZ). | foto: NTZ

Policie připravuje obžalobu komanda ČEZ

  • 118
Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se chystá podat návrh na obžalobu na komando elektrárenského gigantu ČEZ. Jeho členy obvinil před rokem a čtvrt z trestného činu vydírání, hrozí jim až 12 let vězení.

Jde o členy zvláštního útvaru NTZ, oddělení netechnických ztrát. Ti jsou společností ČEZ speciálně cvičeni na odhalování černých odběratelů elektřiny. Učí se, jak vniknout do domů neplatičů elektřiny, kteří neprávem odebírají proud.

Články o komandu ČEZ

Firma ČEZ nechala své vymahače vycvičit ve střelbě
Při razii spáchal černý odběratel sebevraždu

Nejde o to, že by komando mělo z vymáhání peněz osobní prospěch. Stejně tak přistižení majitelé domů často byli skutečnými neplatiči. Problém je v něčem jiném.

"Komando vstupovalo nezákonně na soukromé pozemky údajných černých odběratelů a nutilo je k zaplacení pokut," vysvětluje Pavel Hanták z policejního útvaru, který obvykle stíhá mafiány a členy gangů.

"Lovci" z firmy ČEZ navíc podle Hantáka nutili lidi, aby se dostavili k nočním výslechům. "Vystavovali je tam psychickému nátlaku," řekl Hanták.

Zažil to i Jaromír Volf ze Štarnova. "Říkali, že přijdu o dům. Byl jsem úplně vyřízený. Když pak napsali částku 430 tisíc, radši jsem to podepsal, aby mě už pustili," řekl.

Policie nyní ukončila vyšetřování tohoto případu a se spisem se seznamují obvinění. "Ukončili jsme vyšetřování a dáváme návrh na obžalobu," řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.


Video