Miroslav Petržílek ve chvíli, kdy za ním přišli kriminalisté (22. prosince 2011)

Miroslav Petržílek ve chvíli, kdy za ním přišli kriminalisté (22. prosince 2011) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Policie obvinila exmístopředsedu ČSSD v Pardubickém kraji z podvodu

  • 65
V případu bývalého místopředsedy pardubické krajské ČSSD Miroslava Petržílka nastal po téměř půl roce vyšetřování posun. Policie politika, který chtěl provize z účelově předražených veřejných zakázek, obvinila z podvodu.

"Tohoto trestného činu se měl dopustit pětašedesátiletý muž z Pardubicka na podzim loňského roku," uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství Hradec Králové Pavel Bužga pro zpravodaje televize Prima.

Ti z něho museli oznámení o obžalobě Petržílka doslova mámit. Když se třeba o případ minulý týden zajímala MF DNES, mluvčí uvedl, že na kauzu je uvaleno informační embargo.

Vše se začalo řešit, když majitel pardubické stavební firmy Chládek a Tintěra Libor Joska donesl na policii nahrávky, na kterých z něho tehdejší funkcionář ČSSD Petržílek mámil úplatky.

Popisoval také, jak stranu ovládá místní organizace, kterou založil, a jak ovlivňuje veřejné zakázky, jak dokáže určit jméno hejtmana.

Petržílek kvůli aféře musel odejít ze strany, o funkci přišel šéf i ČSSD na Pardubicku Zdeněk Gilar. Kvůli jiné nahrávce plné vulgarit opustil funkci krajský předseda strany Miroslav Váňa.

Ovšem zejména v okolí Lázní Bohdaneč, tedy Petržílkova bydliště, funguje řada místních organizací, s jejichž podporou mohl a stále může bývalý místopředseda počítat. A vznikla i nová místní organizace v Pardubicích na Dubině, ve které figuruje Petržílkův syn (více o Petržílkově vlivu čtěte zde).

,

Video