Podnikatel dostal podmínku, týral slepice

  • 6
Pražský podnikatel Juraj Beňák dostal roční podmínku za týrání zvířat. V polovině loňského roku navezl do Mirovic na Písecku 10 tisíc slepic, které nekrmil. Soud kromě podmínky se zkušební dobou na 2,5 roku také Beňákovi zakázal na pět let obchodování se zvířaty.

Samosoudkyně píseckého soudu Andrea Větrovská uložila nejvyšší možný trest, obyvatelé Mirovic ale soudí, že je příliš měkký.

"Rozhodnuto bylo trestním příkazem a podnikatel dostal trest na horní hranici," komentoval rozhodnutí místopředseda píseckého soudu Martin Král.

Podnikatel Beňák i státní zástupce Petr Cigánek zatím nevědí, zda se proti rozsudku odvolají.

"Podnikatel, který se dopustil trestného činu týrání zvířat, dostal ten největší trest, jaký zákon povoluje. Zda se odvolám, zatím nevím. Musím zvážit všechny okolnosti," řekl Cigánek, který se definitivně rozhodne ve středu.

Podnikatel slepice navezl do areálu bývalého autoservisu v Mirovicích. Zvířata tam ale po stovkách hynula hlady. - více zde

Mirovičtí soudí, že trest je mírný. "Je to dost málo na to, jaká situace tady tehdy byla," tvrdí například Alena Hončlová.

Ani členům Ligy na ochranu zvířat Písek se výše trestu nezdá. "Je to jen aby se uklidnila veřejnost, pro samotného podnikatele podmínka nic neznamená," řekla členka ligy a veterinářka Simona Petrová.


Video