Vladimír Dryml, ředitel vrchlabské nemocnice.

Vladimír Dryml, ředitel vrchlabské nemocnice. | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Pacienty poutají z pohodlnosti, tvrdí pracovnice nemocnice ve Vrchlabí

  • 55
Soukromá vrchlabská nemocnice senátora Vladimíra Drymla se potýká s problémy. Policejní razie a vyšetřování dvou podivných úmrtí pacientů vyvrcholilo čtvrtečním obviněním porodníka kvůli smrti dítěte. O kurtování pacientů a nedostatku kvalitních lékařů mluví i jedna ze zaměstnankyň nemocnice.

Členka zdravotnického personálu, která se rozhodla o poměrech v česko-německé nemocnice ve Vrchlabí promluvit, si z obav ze ztráty zaměstnání nepřála zveřejnit své jméno ani pracovní zařazení. Redakce je však zná.

Jsou podle vás popsané případy reálné? Opravdu se ve Vrchlabí přivazují k lůžkům pacienti, u kterých to není nutné?
Obecně to tak je. Můj známý s tím má osobní zkušenost. Na oddělení následné péče byla jeho maminka a vydržela tam jen pár týdnů. Skoro neustále byla přivázaná k lůžku, přitom agresivní nebyla. Vždy, když tam přišli její příbuzní na návštěvu, sami ji odkurtovali. Věřím, že kdyby byla jinde, ještě by žila.

Znáte důvod, proč tam pacienty tak často přivazují?
Často, hlavně v noci, se pacienti přivazují proto, že je to pro personál nemocnice pohodlnější. Nemusí je pak chodit každou chvíli kontrolovat, jestli třeba nespadli z postele. Ovšem zrovna z takového důvodu se pacienti ze zákona kurtovat nesmí. Doufám, že nikdy nebudu v situaci, abych musela dát někoho ze své rodiny na vrchlabské oddělení následné péče. To je rozsudek smrti.

Zaznamenala jste od pacientů nebo jejich příbuzných stížnosti na péči ve vrchlabské nemocnici?
Samozřejmě, lidé si stěžují hodně. S tím má zkušenosti každá nemocnice, ale ve Vrchlabí to má jeden hlavní důvod - pan Dryml v předchozích letech vyházel všechny nejlepší doktory. Vždy, když chtěli vyřešit nějaký problém, něco změnit k lepšímu nebo přidat peníze, řekl jim, že s tím buď přestanou, nebo že si mohou hledat práci jinde.

O Vladimíru Drymlovi je známé, že je přísný ředitel. Jak se to v nemocnici projevuje?
Když přijde, všichni jsou hned v pozoru. Skoro se mi zdá, že v nemocnici vládne atmosféra strachu, každý se bojí, koho pan ředitel zase seřve. Sestrám třeba zakázal nosit kalhoty, ale už je mu jedno, že je v zimě na oddělení třeba 15 stupňů. Na druhou stranu, kdyby skončil on, myslím, že skončí i špitál. Dryml dokázal vyjednat s pojišťovnami smlouvy na pět let, to má málokterá nemocnice.


Video