Luční bouda se chlubí nejvýše položenou restaurací v Česku.

Luční bouda se chlubí nejvýše položenou restaurací v Česku. | foto: Viktor Kořízek, Alpy4000

Na Luční boudě hořely odpadky, zasahovalo pět jednotek hasičů

  • 36
Na Luční boudě v Krkonoších hořelo. Požár ale zasáhl neobydlený trakt u čističky odpadních vod. Nikdo nebyl zraněn. Na místě zasahovali hasiči i Horská služba. Oheň uhasili proudem vody z jedné hadice a poté objekt vyvětrali.

"Mám zprávu o zakouření. Hasiči to vyjeli nahoru prověřit," řekla před devátou hodinou večer iDNES.cz mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Žahourková. Nakonec na místo vyrazilo pět jednotek.

Ředitel Luční boudy Jiří Holeček uvedl, že se jednalo jen o malý požár v neobydlené části objektu u čističky.

Příčinu ohně hasiči vyšetřují. Jednou z verzí je nedbalost, například vysypání žhavého popela do odpadu. Na uhašení odpadků použili hasiči vodu z jezírka u Luční boudy, na které posadili plovoucí čerpadlo, uvedla ČTK.

Přímo na Luční boudě je stanice Horské služby. Ta hasičům poskytla rolby a skútry, aby se k požáru dostali. Přístup k Luční boudě je totiž v zimě obtížný. Jediná cesta vede z Pece pod Sněžkou kolem Richterových bud a Výrovky. Celou zimu je zasněžená a zledovatělá.

Personál i všichni hosté Luční boudy byli postupně na rolbách a sněžných skútrech evakuováni do jiných horských chat. Horská chata zůstane až do odvolání uzavřena.

Luční bouda v Krkonoších turistům slouží už tři sta let. Její restaurace je nejvýše položeným zařízením v Česku.

,

Video