Utržená lokomotiva - Situace na hlavním nádraží krátce po tom, co se utrhla lokomotiva rychlíku Bečva. (1.července 2005) | foto: Michael Mareš, iDNES.cz

Na hlavním nádraží v Praze se utrhla lokomotiva

  • 49
Na hlavním nádraží v Praze se utrhla lokomotiva od vagonů rychlíku Bečva. Důvod není jasný, cestující zřejmě zatáhli ve voze za brzdu a závěs mezi vozy nevydržel. Nikdo nebyl zraněn. Vlak opustil Prahu s hodinovým zpožděním.

"Rychlík Bečva jedoucí z Františkových Lázní do Vsetína odjel z pražského hlavního nádraží až v 17:09, tedy asi s hodinovým zpožděním," potvrdil iDNES mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Vlak vyjel ze stanice krátce po 16. hodině. Daleko však nedojel. "Ozvala se rána a skřípění brzd," popsal iDNES svědek události.

Podle něj se vlak náhle prudce zastavil. "Náhlé zabrždění nevydrželo spřáhlo prvního vozu a souprava se odtrhla od lokomotivy. Ta zůstala stát osamocena na trati," uvedl.

"Někdo z cestujících zřejmě zatáhl za ruční brzdu," dodal.

"Příčina toho, proč se vlak roztrhl, se šetří," sdělil Pavel Tesař z tiskového oddělení Českých drah.

Železničářům trvalo asi půl hodiny, než se jim podařilo odtáhnout soupravu zpátky do stanice. Poté odpojili vadný první vůz a rychlík pokračoval do Vsetína.

Nehoda nezpůsobila zpoždění žádného dalšího vlaku a nikdo při ní nebyl zraněn.


Video