Policisté odvádí 41letého muže z Nového Jičína, který se deset let skrýval.

Policisté odvádí 41letého muže z Nového Jičína, který se deset let skrýval. | foto: Policie ČR

Muž deset let unikal trestu, vydával se za bratra

  • 5
Deset let se dařilo 41letému muži z Novojičínska vyhýbat vězení. Odsouzen byl za rozsáhlé podvody se škodou několik desítek milionů. "Skrýval se a policii unikal. Vydával se totiž za svého bratra, dokonce používal jeho doklady," řekl frýdecko-místecký policejní mluvčí Ivan Žurovec.

Hra na schovávanou skončila minulý týden, kdy ho frýdecko-místečtí policisté v rámci speciální akce Úklid II zadrželi v restauraci Erb ve Frýdku-Místku. "Nyní už je ve vazbě," dodal Žurovec.

Osm kriminalistů a desítky policistů odhalili i dalších pětadvacet výtečníků, z nichž většina se rovněž skrývala před zákonem.

Čtyři roky se vězení vyhýbal dvaačtyřicetiletý muž v jedné dřevozpracující firmě ve Frýdlantě nad Ostravicí. Svému zaměstnavateli nahlásil jiné jméno, pod kterým pak vystupoval. Ve čtvrtek 23. října byl v práci naposled, nyní už ve věznici ubírá z trestu.

Do vazby putoval i sedmadvacetiletý muž z Berouna obviněný z loupeže, kterou spáchal před pěti roky v okrese Jičín. Další, šestatřicetiletý muž z Frýdku-Místku se před nástupem do vězení za úvěrové podvody skrýval mezi bezdomovci v chýši za supermarketem.

Policistům neunikl ani stejně starý výtečník z Brna, kterého dva roky hledalo šest policejních útvarů pro rozsáhlou majetkovou trestnou činnost.

"Ubytovával se v hotelích, kde se představoval pod cizími jmény. Recepčním předkládal některý ze svých kradených občanských průkazů," přiblížil policejní mluvčí. Osudným se mu stal hotel Horal v Jablunkově. I zde vystupoval pod cizím jménem a s odcizeným vozem vyjížděl vykrádat auta do Třince.

Dvaadvacetiletý odsouzený muž se policistům pokusil ujet. Měl k tomu pádný důvod, protože kromě vězení mu soud zakázal řídit automobily. Nakonec zastavil v obci Paskov nedaleko Frýdku-Místku a prchal pryč. Policisté ho nakonec dopadli a odvezli do věznice.

Vášeň pro fotbal se stala osudnou třiačtyřicetiletému muži odsouzenému za neplacení výživného. Kriminalisté ho zadrželi při sledování utkání na stadionu v Nošovicích.

Kriminalisté doufají, že se jim díky akci podaří snížit kriminalitu. "Mnozí ze zadržených pachatelů totiž ve své trestné činnosti neúnavně pokračovali," řekl mluvčí Žurovec.

,

Video