Vrchní soud zprostil mladíka obžaloby z vraždy. | foto: MF DNES

Mladík nevraždil, bránil se, rozhodl soud

  • 46
Vrchní soud zprostil obžaloby třiadvacetiletého Vlastimila Kolstrunka. Brněnský soud ho v červnu poslal na 11 let do vězení za ubodání vrstevníka. Podle verdiktu vrchního soudu, ke kterému se odvolal, ale Kolstrunk jednal v nutné sebeobraně.

Kolstrunk podle obžaloby vraždil v lednu na Mendelově náměstí v Brně. Při sporu o mobil vytáhl zavírací nůž a dvaadvacetiletého mladíka nejméně šestkrát bodl. Jedna z nich zasáhla srdce, zraněný muž přes okamžitou operaci zemřel.

Dlouhodobé napětí mezi mladíky panovalo kvůli tisícikoruně, kterou Kolstrunk svému známému půjčil. Dlužník ale otálel s vrácením, Kolstrunk si proto vyžádal do zástavy jeho mobil. Martin Straka se pak několikrát snažil dostat telefon zpět násilím.

Krajský soud v Brně poslal v červnu Kolstrunka za vraždu na jedenáct let do vězení. Jeho advokát se ihned odvolal. - více zde

Případem se proto zabýval Vrchní soud v Olomouci. Jeho soudci v úterý poukázali na to, že případ je třeba hodnotit v souvislostech a přihlédnout také k tomu, co konfliktu předcházelo.

"V jeho případě šlo o nutnou sebeobranu. Poškozený obžalovaného už v minulosti fyzicky napadal a vydíral. Při samotném konfliktu se obžalovaný bránil proti útokům poškozeného nejprve rukama. Až když to bylo neúčinné, vytáhl nůž, ale poškozený ani tak nepřestával v útoku. Až poslední rána do srdce jej zastavila," řekl soudce vrchního soudu Petr Angyalossy.

Kolstrunk může být po několika měsících ve vazbě propuštěn na svobodu.

, ,

Video