Mělnický zloděj stále uniká

  • 4
Muž, na něhož před měsícem mělnický dopravní policista mířil a omylem zastřelil náhodnou chodkyni, kriminalistům uniká. Neznámý, který při nešťastné automobilové honičce řídil ukradený stříbrný passat a zároveň zásadně změnil životy řady nevinných lidí, podle všeho zůstane bez trestu. Zběsilý řidič se v osudný den řítil po rušné mělnické ulici stokilometrovou rychlostí. Kriminalisté mají jen jeho nepřesný popis, nepomohly ani výzvy veřejnosti, aby poskytla svědectví k celé události.

"Kriminalisté mají v rukou pouze popis od policejní hlídky, která řidiče tehdy pronásledovala," uvedla mluvčí mělnických policistů Alice Dražilová. Muž ve věku mezi 25 až 35 lety, krátké světlé vlasy. To je jediné, co o řidiči policie v současnosti ví.

"Nemáme ani žádného podezřelého. Jelikož se popis hodí v podstatě na každého druhého, šance, že najdeme skutečného pachatele, je velmi malá," přiznala. Přitom Václav Vlk, obhájce policisty, který při pronásledování zloděje střílel, říká: "Právě zloděj by měl být potrestán mnohem přísněji než můj klient."

Podle Vlka by však jeho dopadení nijak neovlivnilo vyšetřování policisty, obviněného z trestného činu ublížení na zdraví. "Ale pokud by ho policie chytila, mohl by se například zpovídat z trestného činu obecného ohrožení či pokusu o vraždu," míní právník.

A samozřejmě z krádeže - policejní hlídka ho totiž začala pronásledovat i proto, že státní poznávací značka a vůz byly kradené. Posun nepřinesla ani expertiza interiéru kradeného passatu, v němž řidič před policií ujížděl a v němž měl údajně "svou jízdou ohrožovat matku s kočárkem jdoucí po chodníku".

Žádné stopy nepřinesla ani rozsáhlá policejní akce v den automobilové honičky. Mělnické ředitelství tehdy okamžitě povolalo dvě speciální helikoptéry a policejní psovody. Výsledek? Jen prázdný passat ukradený majiteli v Praze 4, jejž zanechal tajemný řidič na okraji Mělníka.

"Nasazení takové techniky není obvyklé. Vrtulník vzlétá většinou tehdy, když jde o pachatele závažné trestné činnosti, například loupežného přepadení," sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková.

O tom, zda bylo použití vrtulníků při mělnické tragédii nutné, odmítla spekulovat, protože si je nevyžádalo policejní prezidium, nýbrž ředitelství mělnické policie. Tamní mluvčí se však této otázce včera nebyla schopna vyjádřit.

"Každopádně v současnosti na tomto případu kriminalisté pracují jako na každém jiném," řekla Dražilová. Jen za letošní první pololetí ukradli zloději v Česku více než 11 000 aut, zatím se podařilo najít každé šesté. Detektivové zatkli 1562 pachatelů zmíněných krádeží.


Témata: vražda

Video