Veronika Horváthová u odvolacího jednání o čtyřletého syna Adriana.

Veronika Horváthová u odvolacího jednání o čtyřletého syna Adriana. | foto: ČTK

Matka nemusí vracet syna Adriana otci do Spojených států

  • 63
Čtyřletý Adrian Santana zůstává u své matky Veroniky Horváthové a nemusí se vracet k otci Pablovi do Spojených států. Rozhodl o tom pražský městský soud. Potvrdil tak únorový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 5. Horvátová syna odvezla z USA údajně proto, že ho otec týral.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Anisji Pillerové sice matka jednala protiprávně, když Adriana odvezla ze Spojených států, ale s ohledem na zájem dítěte by měl nyní zůstat v České republice. "Chlapec má psychosomatické potíže a změna by jeho stav zhoršila," uvedla soudkyně.

Podle soudu Haagská úmluva o únosech dětí nařizuje v podobných případech návrat do původního bydliště, kvůli zvláštním důvodům však dovoluje i jiné rozhodnutí.

"Adrian se neviděl se svým otcem po dlouhou dobu a dítě se stalo za tři roky pobytu u Horváthové na matce závislé," dodala Pillerová.

"Jsem šťastná, že paní soudkyně a celý senát kladly důraz na to, co je dobré pro Adrianka," řekla Horváthová. Podle ní by měl odvoz syna do USA pro chlapce doživotní následky. Ve Spojených státech by prý dítě vychovávali dítě prarodiče, otec o něj nemá zájem.

Otci se rozsudek nelíbí
Santanův právník Radek Matouš zvažuje proti rozhodnutí dovolání k Nejvyššímu soudu, uvažuje i o ústavní stížnosti nebo stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva.

Krajský soud v Hradci Králové a Okresní soud v Náchodě dříve rozhodly, že chlapec má být navrácen zpět otci do Kalifornie. - čtěte Češka unesla syna z USA, soud ho vrátil otci

Nejvyšší soud však loni v červenci jejich rozsudky zrušil a nařídil obecným soudům více se zabývat zájmem dítěte. - čtěte Nejvyšší soud průlomově rozhodl v případu uneseného dítěte

Adrian je občanem České republiky i USA a na základě dohody rodičů měl své obvyklé bydliště v San Francisku. Matka jej bez souhlasu otce přemístila do Česka. Odůvodnila to tím, že byla spolu s dítětem vystavena domácímu násilí.

Po rozhodnutích náchodského a královéhradeckého soudu Horváthová syna devět měsíců skrývala, protože věřila, že soudci rozhodli v jejím případě špatně.

Podle Matouše policisté nejevili velký zájem matku s Adrianem najít. "Česká policie flagrantním způsobem selhala. Několik měsíců šetřila, kde se paní Horváthová skrývá, bez jakýchkoli výsledků," uvedl.

Chlapec se nyní s otcem téměř nevídá, naposledy ho Santana navštívil při prvoinstančním řízení. Úpravu styků Adriana s otcem bude ještě muset vyřešit soud.

,

Video