Desítkám lidí přivodilo horké počasí zdravotní potíže. Ilustrační foto

Desítkám lidí přivodilo horké počasí zdravotní potíže. Ilustrační foto | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Lidé kolabují z vedra, při tělocviku se zhroutil student

  • 153
Počasí opět lámalo rekordy. V Českých Budějovicích naměřili 34,2 stupně Celsia. Horko způsobuje lidem zdravotní potíže. Jen středočeští záchranáři vyjeli odpoledne ke dvěma vážným případům. V Rakovníku zkolaboval mladík při tělocviku, když dvakrát uběhl stometrovou trať.
ČTĚTE TAKÉ:
Začalo léto, první týdny budou slunečné

"Přivolaní záchranáři šestnáctiletého chlapce ošetřili a převezli na dětské oddělení do rakovnické nemocnice," uvedla Nina Šeblová z tiskového oddělení záchranné služby Středočeského kraje.

Ve středu v poledne vyjeli středočeští záchranáři k dalšímu případu. V mateřské školce v Kralupech nad Vltavou zkolabovala devětačtyřicetiletá učitelka. Záchranáři jí doplnili tekutiny infuzí a poté ji odvezli k domácímu ošetření.

I pražští záchranáři mají rušno. U kolapsů zasahovali v úterý celkem pětadvacetkrát, což je nejvíce za celé nynější horké období.

Desítkám dalších lidí přivodilo horké počasí stavy dušnosti, svíravou bolest za hrudní kostí nebo problémy se srdečním rytmem. Ve čtyřech případech ošetřili zdravotníci pacienty, které postihl akutní infarkt myokardu.

"Prudce se také zvýšil počet lidí, kteří byli do nemocnice převezeni po epileptickém záchvatu. Jen za úterek šlo o dvanáct pacientů," doplnila tisková mluvčí pražské záchranky Simona Cigánková.

Zdravotníci opět zdůrazňují, aby lidé dbali v současných vedrech na pitný režim. Dospělý člověk by měl vypít kolem tří litrů tekutin denně. Měli bychom se také vyvarovat pobytu na přímém slunci a celkově omezit pobyt venku na minimum.

V Českých Budějovicích padl teplotní rekord
Meteorologové v Českých Budějovicích ve středu po třetí hodině odpoledne naměřili 34,2 stupně Celsia a očekávali, že teplota ještě stoupne.

Dosavadní nejvyšší teplota pro tento den byla na jihu Čech naměřena roku 1950, kdy rtuť teploměru vyšplhala na třicet dva stupně Celsia.

Nezvyklé horko naštěstí českobudějovickým záchranářům nepřidělalo zvláštní starosti. ČTK uvedla, že od rána vyjeli asi k deseti případům, což je běžný průměr.


Video