Kvůli nárůstu distribuce drog v česko-německém příhraničí vznikne společný vyšetřovací tým (ilustrační snímek).

Kvůli nárůstu distribuce drog v česko-německém příhraničí vznikne společný vyšetřovací tým (ilustrační snímek). | foto: Reuters

Němcům došla trpělivost s drogami z Česka. Vznikne speciální jednotka

  • 7
Poptávka po drogách z Čech se v německém příhraničí radikálně zvyšuje. Český pervitin je oproti jiným drogám levný a velmi kvalitní. Německá policie chce tento trend zastavit vytvořením speciální jednotky s českými kolegy.

Koupit na českých tržnicích pervitin, kterému Němci říkají crystal, není žádný problém.

"Zkusil jsem to hned v prvním stánku ve Hřensku. Podle nápisu zde prodávali hračky, ale nebyl problém, crystal mi bez okolků nabídli," popsal své zkušenosti redakci kolega z Německa, který se této problematice věnuje.

Kvůli prodeji drog vznikla již pod názvem Crystal česko-německá skupina policistů, která tento problém řeší. Nyní k nim přibude další speciální jednotka GFG, která přebere zkušenosti od útvaru, který již pracuje na německo-polské hranici.

"Němci crystal kupují hlavně v Česku a tento trend bude pokračovat. Omezit a zastavit se nám tento jev podaří pouze trvalou úzkou spoluprací s českými kolegy a důslednými kontrolami na hranicích," vysvětlil plánovaný vznik jednotky po jednání na českém ministerstvu vnitra saský ministr vnitra Markus Ulbig.

"Jednotka by měla fungovat od 1. července, skládat se bude z pěti českých a pěti německých policistů. Každý tým bude pracovat na konkrétních případech na obou stranách hranice," přiblížil mluvčí saského ministerstva vnitra Frank Wendland a dodal, že intenzivnější budou i kontroly na silnicích.

Drogy se rozmáhají na asijských tržnicích

Důvodů, proč příhraniční obchod s drogou kvete, je několik. Výroba pervitinu je jednoduchá, suroviny na jejich výrobu jsou dostupné a levné. A zisky jsou obrovské. Z malých varen se tak staly obří varny, které jsou za rok schopné dodat přes sto kilogramů pervitinu.

"Hodně distributorů drog se rekrutuje z řad asijských prodejců. Doby, kdy na tržnicích prodávali textil, jsou dávno pryč. Zdroj příjmů musí nějak nahradit," přiblížil Pavel Češka z cizinecké policie.

Naposledy byli předminulou sobotu na vietnamské tržnici v Moldavě zadrženi tři prodavači s 4,5 kilogramu pervitinu a 5,7 kilogramu usušených rostlin konopí. Cesta k nim byla jednoduchá, německá policie u řidičů nalézala drogy. Stačilo pak jen sledovat, odkud je vozí.


Video