Podle soudce nejsou šéfové Skloexportu, včetně Lukáše Rázla uprostřed, trestně odpovědní za krach firmy.

Podle soudce nejsou šéfové Skloexportu, včetně Lukáše Rázla uprostřed, trestně odpovědní za krach firmy. | foto: Bořivoj Černý

Krach Skloexportu nemá viníka, řekl po 10 letech soud

  • 19
Soud v Liberci nepotrestal ani jednoho z pěti lidí obžalovaných v souvislosti s krachem Skloexportu. Zprostil i bývalého člena dozorčí rady Lukáše Rázla, kterému hrozilo až 12 let vězení. Proces trval dlouhých deset let.

Státní zástupkyně vinila čtyři muže a jednu ženu z toho, že chtěli v letech 1996 až 1997 v souvislosti s programem revitalizace sklářského průmyslu vyvést tříapůlmiliardové jmění největšího českého exportéra skla, společnosti Skloexport Liberec.

"Pod záminkou finančních operací kolem holdingu Skloexport Group chtěli převést na konta svá a nebo svých firem aktiva Skloexportu," tvrdila státní zástupkyně.

Podle obžaloby fiktivně navyšovali jmění, pod cenou převedli ochranné známky Bohemia Crystal a Bohemia Glass a nevýhodně prodávali akcie zahraničních poboček liberecké společnosti. "Tím ji poškodili a znemožnili její další aktivity," tvrdila obžaloba.

Skloexport tak měl přijít o více než půl miliardy korun.  Firma navíc dlužila Komerční bance a Živnobance dohromady téměř 1,4 miliardy korun a dalších více než tři čtvrtě miliardy korun státnímu rozpočtu.

Všichni obžalovaní vinu popírali. Podle nich šlo naopak o jedinou možnou cestu, jak zachránit krachující sklářský průmysl.

Celý projekt zkrachoval na tom, že se rozhádali bývalí vlastníci Skloexportu. Mezi ně patřila i další z obžalovaných, bývalá herečka Regina Rázlová, která byla v té době předsedkyní představenstva. Další tři vlastníci podali na ni, na představitele firmy Skloexport Group a na jejich obchodní partnery trestní oznámení.

Kvůli zdravotnímu stavu Rázlové se její případ projednává samostatně.

"Tento případ je jen pokračováním obchodního sporu mezi vlastníky Skloexportu," tvrdil Lukáš Rázl. Podle něj i dalších obžalovaných jsou obvinění vykonstruovaná.

, ,

Video